Iz obrazovanja

DIP: I ove godine ide projekt edukacije "I moj glas je bitan"

28.11.2022 13:15 ZAGREB, 28. studenoga 2022. (Hina) - Državno izborno povjerenstvo (DIP) i ove školske godine nastavlja projekt edukacije mladih birača "I moj glas je bitan!", kojim želi osvijestiti učenike završnih razreda srednjih škola o važnosti njihovog biračkog prava te ih potaknuti da sudjeluju na izborima.
Edukacijama, koje se već održavaju uživo u školama, putem online predavanja ili putem webinara, DIP nastoji upoznati učenike završnih razreda srednjih škola o izborima koji se provode u Hrvatskoj te o tome kako oni, kao budući mladi birači, mogu ostvariti svoje biračko pravo, naveli su u ponedjeljak iz DIP-a. Poseban je naglasak stavljen na izbore koji bi se trebali održati tijekom 2024. – izbore za Europski parlament, parlamentarne i predsjedničke izbore. Sve srednje škole obavještene su o provedbi projekta odnosno o mogućnosti sudjelovanja na edukacijama.

Predstavnici DIP-a, prema prethodnom dogovoru sa školama, posjećuju učenike završnih razreda srednjih škola na nastavi ili održavaju online edukaciju učenika, u pravilu u trajanju od jednog školskog sata. Kako bi se edukacija približila što većem broju mladih birača, DIP je na svojim mrežnim stranicama objavio vezani webinar, kojega škole mogu koristiti u svrhu obrade vezanih nastavnih sadržaja, a svaki zainteresirani mladi birač u svrhu informiranja o izborima i svom biračkom pravu. „I vaš glas je bitan, uključite se u izborne procese“, poručio je u webinaru budućim biračima predsjednik DIP-a Radovan Dobronić. Projekt „I moj glas je bitan!“, započet je 2018., a DIP ga provodi uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, naveo je DIP. (Hina) xpp/xum ysp