Iz obrazovanja

Animafestov 'Program za djecu i mlade' od 5. do 10. lipnja

01.06.2023 08:40 ZAGREB, 31. svibnja 2023. (Hina) - Svjetski festival animiranoga filma Animafest donosi 'Program za djecu i mlade' s 36 filmova prilagođenih četirima dobnim kategorijama djece, od 3 do 15 i više godina, od 5. do 10. lipnja u Zagrebu.
Filmove je odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije po predselekciji producenta Nine Kovačića. Izbor je prilagođen četirima dobnim kategorijama (3-6, 7-10, 11-14 i 15+), a međunarodna konkurencija ove je godine prvi put razdvojena na Natjecanje filmova za djecu i Natjecanje filmova za mlade. Okosnice festivala ove su godine teme osobne slobode i životnih mudrosti, prolaznosti i empatije, prijateljstva i suradnje u kojima se ističe i velik broj ženskih likova sa sposobnošću mijenjanja svijeta, poručili su iz organizacije. Program za najmlađe gledatelje uključuje njemačku minijaturu "T-Rex" redateljice Julije Ocker te hrvatski film "Hu Hu i rođendanska zabava" redatelja Vjekoslava Živkovića u produkciji Recircle studija.

U sklopu programa za školarce prikazat će se američki film japanske redateljice Rike Nakayame "Na svjetlu", film "Papučice za zvijezdu" redateljice Olge Titove te francuski film "Između dvije sestre" redateljice Anne-Sophie Gousset i Clémenta Céarda. Duhovite minijature, animirana poezija i potresni događaji koji su sastavni dio života teme su programa za tinejdžere, u sklopu kojega će se prikazati francusko-belgijski film "Bakini keksići" Fritsa Standaerta, japanski film "Trule kobile" koji je režirao Tomomi Handa, te "Usput, o pticama" Alle Vartanyan. Odabran je i hrvatski film "Putovanje Mirele Ivanković Bielen" u produkciji Luma filma. Program za mlađe odrasle, koji je dio Natjecanja filmova za mlade od 15 i više godina uključuje češki film "Dede je uginula" redatelja Philippea Kastnera, francuski "Živio sam noću" autorica Paole de Souse i Sonie Velvien, iranski film "Naša uniforma" te tajvanski "Ja sa sobom" redateljice Chiu-Ling Chen.

Obiteljski program, dio Programa za djecu i mlade prilagođen gledanju u pratnji roditelja, donosi prvi hrvatski dugometražni 3D CGI film "Cvrčak i mravica", izbor kratkih filmova za mlađe uzraste, filmove koji ističu različite aspekte održivog razvoja i očuvanja planeta te izbor filmova s festivala VAFI i RAFI. Projekcije animiranih filmova održat će se na nekoliko zagrebačkih lokacija, među kojima su Kino Tuškanac, Kino SC, NS Sesvete, CKI Maksimir i NS Dubrava.