Iz obrazovanja

Dva zagrebačka fakulteta pokreću studij primijenjene kognitivne znanosti

18.05.2023 16:14 ZAGREB, 18. svibnja 2023. (Hina) - Filozofski fakultet i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pokreću najesen novi združeni diplomski studij Primijenjena kognitivna znanost, koji će u četvrtak navečer predstaviti javnosti. 
Program će najesen upisati prvu skupinu od 30 studenata, kojima će ponuditi više od 40 kolegija iz kognitivne znanosti o lingvistici, psihologiji, umjetnoj inteligenciji, filozofiji, neuroznanosti i antropologiji, kao i nekoliko poddisciplina i interdisciplina. Program će izvoditi više od 30 predavača, a voditelji su mu Renata Geld s Filozofskog fakulteta i Dario Bojanjac iz Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Renata Geld izvanredna je profesorica na Odsjeku za anglistiku i predstojnica Katedre za metodiku nastave engleskoga jezika, bila je kandidatkinja za dekanicu fakulteta koju je rektor Damir Boras odbio potvrditi. Aktualna je voditeljica Centra za kognitivnu znanost na Filozofskom fakultetu.

Dario Bojanjac, izvanredni profesor na Zavodu za komunikacijske i svemirske tehnologije, nakon doktorata na FER-u završio je studij matematike na PMFu. Predaje komunikacijske sustave, matematičko modeliranje, daljinska istraživanja i drugo. Danas drugi put službeno predstavljamo naš novi združeni program, prvi takav u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Na prvo je predstavljanje došlo preko 350 studenata, među njima i maturanata, nastavnika, novinara, itd. Za današnje je predavanje također velik interes. Nadamo se da ćemo budućim studentima i javnosti uspjeti predstaviti osnovne elemente i ciljeve programa te zatim i uspješno upisati prvu generaciju studenata, kazala je suvoditeljica Geld.

Tijekom predstavljanja o kognitivnoj znanosti i karijerama stručnjaka za kognitivnu znanost predavanje će održati kognitivni znanstvenik Bipin Indurkhya s Jagelonskog sveučilišta. Kognitivna znanost jedna je od najsloženijih i najbrže rastućih znanstvenih disciplina koja proučava um način na koji procesiramo informacije. Odlučili smo da je važno osmisliti studij koji je sinergija društveno-humanističkih i tehničkih znanosti te je stoga, naravno, FER kao partner bio glavna opcija budući da je računarstvo, odnosno UI (umjetna inteligencija), kao disciplina od samih početaka, a i danas, temeljna sastavnica kognitivne znanosti, kazala je Renata Geld. Kaže da su na projektu radili ukupno četiri godine i da su prvo radili na novom standardu zanimanja koji podrazumijeva razgovore s poslodavcima.

Također, istražili su gdje rade alumni sličnih programa vani, u Americi i europskim zemljama, a zatim njihove djelatnosti mapirali na Hrvatsku, identificirali o kojim je kompanijama i poslodavcima riječ te s njima razgovarali. Saznali smo što im treba, što im nedostaje, izmijenili iskustva i saznanja. Zatim smo navedeno formulirali u ključne poslove i kompetencije, timski, kroz prizmu svih disciplina te kroz prizmu znanstvenih saznanja i projekcija za budućnost, kaže. Važno je znati komunicirati, izaći iz vlastite discipline i biti timski igrač. Timski rad se događa tek u industriji, u razvojnim odjelima kompanija. Međutim, na razini obrazovanja je toga jako malo. Obrazovni sustav nije posložen niti međupredmetno niti međudisciplinarno. Mi smo to odlučili promijeniti. Naš studij bi trebao i mogao imati utjecaja na to kako ćemo razmišljati ne samo o budućnosti visokog obrazovanja već obrazovanja u Hrvatskoj općenito, kaže Renata Geld. 

Studij je koncipiran tako da ima disciplinarne i interdisciplinarne kolegije, te one koji su fokusirani na tzv. soft skills, dakle na razvoj nekih općekognitivnih, društvenih i komunikacijskih vještina. Na drugoj godini studija dolaze interdisciplinarni moduli koji studente smisleno vode k razvoju i očvršćivanju interdisciplinarnih kompetencija. Na kraju, ali ne i najmanje važno, studenti će tijekom studija aktivno sudjelovati  u konkretnim inovacijskim procesima koji se odvijaju unutar postojećih kreativnih ekosustava, kaže ona. Karijere magistra za primijenjenu kognitivnu znanost mogu se ostvariti u područjima umjetne inteligencije, analize podataka, jezične analize, kognitivne robotike, vizualizacije, digitalne komunikacije, obrazovnih tehnologija, dizajna igara, dizajna multimedija, dizajna i razvoja proizvoda, ljudskih resursa, upravljanja projektima, razvoja softvera, korisničkoga iskustva, istraživanja i razvoja te inovacija u širem smislu.Uvjeti upisa na studija Primijenjena kognitivna znanost je završeni preddiplomski studij iz područja tehničkih, društveno-humanističkih ili prirodnih znanosti, interes za pitanja vezana za odnos čovjeka i stroja, odnosno općenito sklonost prema interdisciplinarnim pitanjima, te dobro znanje engleskog jezika.