Iz obrazovanja

Na Festivalu Matematike u Splitu 700 učenika iz Dalmacije

05.05.2023 14:53 SPLIT, 5. svibnja 2023. (Hina) - Na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu u petak je počeo Festival matematike na kojemu sudjeluje 61 škola, 185 ekipa s više od 700 učenika iz Dalmacije te stotinjak nastavnika mentora.
Kako se doznaje od više savjetnice za matematiku splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje Antonele Czwik na festivalu sudjeluju ekipe sastavljene od tri ili četiri učenika, a natjecanje se sastoji od nekoliko različitih kategorija koje pokrivaju određene razine znanja i vještina u matematici. Ekipe natjecatelja razvrstane su u četiri kategorije, prema uzrastu. "Za osnovne škole to su ekipe 3. i 4. razreda, 5. i 6. te 7. i 8. razreda. U dijelu natjecanja za srednje škole sudjeluju ekipe svih razreda. Učenici se natječu u rješavanju matematičkih problema i zadataka, a za pobjedu je potrebna dobra matematička priprema, kreativnost i sposobnost rješavanja problema. Ovogodišnje natjecanje ima 30 posto više prijavljenih učenika nego prošle godine", kazala je Czwik.

Osim Agencije za odgoj i obrazovanje organizatori natjecanja su i učitelji, te nastavnici matematike iz sve četiri dalmatinske županije uz podršku suorganizatora Enigmatskog kluba Božidar Vranicki, Split i Sveučilišnog odjel za stručne studije Split. Dalmatinski festival matematike održava se već nekoliko godina, te je pokazao da mnogi učenici osnovnih i srednjih škola u Dalmaciji vole matematiku i da se rado natječu u rješavanju matematičkih problema. Kako kažu organizatori, cilj festival je poticati zanimanje i ljubav prema matematici, a za pobjednike su osigurane vrijedne nagrade.