Iz obrazovanja

Zaustavite diskriminaciju žena koje odabiru biti majke

08.03.2022 09:20 ZAGREB, 8. ožujka 2022. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana žena, udruga U ime obitelji u utorak je poručila kako su dva najčešća oblika društvene nepravde s kojima se u Hrvatskoj suočava veliki broj žena - rad nedjeljom i diskriminacija kojoj su često na tržištu rada izložene one koje odabiru biti majke.

Ističu da su deseci tisuća žena koje rade šest dana u tjednu prisiljene, zbog straha od gubitka posla, raditi i sedmi dan, nedjelju ili praznik, bez ikakve naknade ili uz minimalnu naknadu. Uz to, kažu, žene koje odabiru biti majke često ostaju bez posla zbog trudnoće ili se vraćaju s rodiljnog i roditeljskog dopusta na manje odgovorna i lošije plaćena radna mjesta. "U posljednje vrijeme svjedoci smo i posebno negativne kampanje i stigmatiziranja žena koje odabiru 'ostati kod kuće' i u potpunosti se posvetiti odgoju svoje djece i brizi o obitelji. Ti su se napadi, pokrenuti iz pozicije političke moći, usredotočili na korisnice mjere roditelj odgojitelj", navode iz Udruge U ime obotelji.

Naglašavaju kako u pluralnom društvu svaka žena mora imati pravo odabrati način života koji smatra najprikladnijim za sebe i svoju obitelj. Isto tako, drže važnim financijsko vrednovati često nevidljiv rad žena u obitelji. Iz Udruge su uputili i poziv ženama da prijavljuju sve slučajeve diskriminacije, a poslodavce i nadležne vlasti na dosljedno provođenje zakona. Također, pozivaju i Vladu da poduzme sve potrebne mjere da bi se osigurala neradna nedjelja, zajednički slobodan dan za obitelj te spriječila svaka diskriminacija, osobito diskriminacija trudnica i majki. U čestitki u povodu Međunarodnog dana žena ističu kako ga čestitaju svima, a osobito onim ženama koje unatoč brojnim preprekama i pritisku okoline, uspješno usklađuju obiteljski i poslovni život.