Dnevne novosti

Vlada Saboru uputila Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora sa EIB-om

23.02.2024 08:15 ZAGREB, 22. veljače 2024. (Hina) - Vlada je u četvrtak u saborsku proceduru poslala Konačni prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora o financiranju između Republike Hrvatske i Europske investicijske banke za projekt Revitalizacija željezničkog sustava Republike Hrvatske iz okvirnog zajma.

Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković podsjetio je da je ugovor potpisan 22. siječnja ove godine kao i da se odnosi na zajam od 400 milijuna eura, dok će preostali iznos okvirnog zajma u iznosu od 500 milijuna eura biti predmetom sljedećih ugovora o financiranju. 

Na sjednici odbora direktora Europske investicijske banke održanoj 13. prosinca 2023., ta je banka odobrila okvirni zajam od 900 milijuna eura kojim je predviđeno financiranje ili sufinanciranje projekata usmjerenih na poboljšanje željezničke infrastrukture u Hrvatskoj, kao i projekata usmjerenih na poboljšanje putničkog prijevoza.

Predviđeni iznos prve tranše ugovora o financiranju u iznosu od 400 milijuna eura, čiji je rok korištenja pet godina, iznosi 108,5 milijuna eura. Ona se odnosi na financiranje i sufinanciranje projekata koji se planiraju realizirati u ovoj godini. Predviđeni rok otplate prve tranše je 25 godina, s početkom od pet godina, dok indikativna kamatna stopa za prvu tranšu iznosi 3,234 posto.