Dnevne novosti

Sabor danas raspravlja o posljednjim točkama u ovom sazivu

13.03.2024 08:35 sabor
ZAGREB, 13. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatski sabor danas raspravlja o posljednjih pet točaka dnevnog reda u ovom sazivu, zaključno s prijedlogom zastupnika vladajuće većine o raspuštanju parlamenta nakon čega predsjednik države donosi odluku o raspisivanju parlamentarnih izbora.

Prije raspuštanja, zastupnike očekuje rasprava o Prijedlogu zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Hong Konga o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te o sprječavanju porezne utaje i izbjegavanje plaćanja poreza. Spomenutim ugovorom uređuju se načini izbjegavanja dvostrukog oporezivanja dohotka i dobiti. Tako se hrvatskim građevinskim i sličnim poduzećima omogućuje da ne plaćaju porez na dobit u Hong Kongu, ako ti radovi traju kraće od 12 mjeseci.

Što se tiče hrvatskih zrakoplovnih i brodarskih društava, koja obavljaju međunarodni prijevoz robe između Hrvatske i Hong Konga, porez na ostvarenu dobit plaćat će isključivo u Hrvatskoj. Prema tekstu istog ugovora, dobit hrvatskih poduzeća od uporabe, održavanja ili najma kontejnera koji se koriste za prijevoz dobara ili robe oporeziva je samo u Hrvatskoj, osim ako se takvi kontejneri upotrebljavaju za prijevoz dobara ili robe isključivo između mjesta unutar područja Hong Konga. O svakom problemu i nastalom slučaju dvostrukog oporezivanja, dvije strane izravno će pregovarati, bez sudjelovanja diplomatskih tijela što će pridonijeti ubrzanju rješavanja problema. 

Nakon toga, na dnevnom redu je razrješenje Darija Jurišića s mjesta zamjenika pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, a zatim prijedlog njegovog imenovanja za novog pravobranitelja za osobe s invaliditetom.

Zadnja točka prije raspuštanja desetog saziva Hrvatskog sabora bit će Prijedlog odluke o proglašenju 2025. godine godinom obilježavanja 1100. obljetnice hrvatskoga kraljevstva. Predlagatelj je saborski Odbor na znanost obrazovanje i kulturu, na prijedlog Matice hrvatske i Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja". Taj su prijedlog podržali Ministarstvo kulture i medija te Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

"Prije 1100 godina Hrvatska je postala samostalno i priznato kraljevstvo, što je odigralo ključnu ulogu u oblikovanju nacionalnog identiteta i suverenosti, a time se potiče osjećaj nacionalnog ponosa i pripadnosti među građanima te doprinosi razumijevanju povijesnih događaja koji su oblikovali suvremenu Hrvatsku'', stoji u pisanom mišljenju Ministarstva znanosti.