Dnevne novosti

Sabor će biti raspušten 14. ožujka

11.03.2024 08:05 ZAGREB, 8. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatski sabor bit će raspušten u četvrtak, 14. ožujka o čemu je postignut dogovor na sastanku vladajuće koalicije.

Doznaje se neslužbeno, što znači da bi se izbori za novi saziv Sabora najranije mogli održati 14. travnja, a najkasnije 12. svibnja.

Odluku o raspisivanju izbora donosi predsjednik Republike, a od dana stupanja na snagu odluke do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana. Dakle, predsjednik ima na raspolaganju pet nedjelja u travnju i u svibnju i to 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja.

Očekuje se da će datum o raspuštanju Sabora službeno objaviti premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade. Plenković je ranije najavio da će Sabor biti raspušten najkasnije 22. ožujka te da će se izbori za 11. saborski saziv održati prije lipanjskih izbora za Europski parlament.

Plenković potvrdio: Sabor se raspušta 14. ožujka

Hrvatski sabor bit će raspušten u četvrtak, 14. ožujka, kako bismo, nakon niza zakona koje ćemo usvojiti i time zaokružiti predviđene aktivnosti, održali izbore i time omogućili svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje nove parlamentarne većine i Vlade, potvrdio je premijer Andrej Plenković.