Dnevne novosti

Potpisan ugovor o izgradnji južne zgrade i garaže na zagrebačkom Trgu pravde

11.03.2024 08:20 ZAGREB, 8. ožujka 2024. (Hina) - U Ministarstvu pravosuđa i uprave u petak je potpisan ugovor o izgradnji južne zgrade i podzemne garaže na zagrebačkom Trgu pravde koje bi trebale biti dovršene do druge polovine 2026.

„Trg pravde najveća je investicija u pravosuđe u posljednjih trideset godina i dio je velikog investicijskog ciklusa vrijednog više od 440 milijuna eura. Ovim projektom uspostavit će se standardi za sve buduće sudove“, izjavio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, priopćilo je ministarstvo.

Malenica je dodao da Ministarstvo pravosuđa i uprave trenutno ima otvoreno oko 30 gradilišta, a pripremaju se projekti za izgradnju novih kapaciteta za sudove u Bjelovaru, Velikoj Gorici, Novskoj i Rijeci te izgradnju novih kaznenih tijela u Sisku, na području Ličko – senjske županije i Osijeku.

Na Trgu pravde u južnoj zgradi osigurat će se novi prostori za Trgovački sud, Visoki trgovački sud, Upravni sud i Visoki upravni sud te Pravosudnu akademiju i Centar za mirno rješavanje sporova.

Južna zgrada prostirat će se na otprilike 25.000 kvadrata, a u podzemnoj garaži bit će predviđeno oko 1.300 parkirnih mjesta. Ugovor vrijedan gotovo 120 milijuna eura u petak su potpisali ministar Malenica i predstavnik zajednice ponuditelja ING-Grad i KAMGRAD Srđan Jončić, a očekivani dovršetak radova na izgradnji Trga pravde je treći kvartal 2026.