Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Europskoj uniji

06.05.2024 08:00 BRUXELLES, 5. svibnja 2024. (Hina) - Ovaj tjedan diljem Europske unije obilježava se Dan Europe, u Bruxellesu se održavaju dva ministarska sastanka, predsjednica Komisije sudjeluje na trilateralnom sastanku s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i kineskim Xi Jinpingom u Parizu.

U četvrtak, 9. svibnja obilježava se Dan Europe. Riječ je o obljetnici povijesne Schumanove deklaracije, kojom je Europa krenula na put prema današnjoj Europskoj uniji. Tadašnji francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman predstavio je 9. svibnja 1950. godine svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao Schumanova deklaracija, smatra se početkom stvaranja Europske unije. 

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je u Parizu, gdje će se pridružiti francuskom i kineskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i Xi Jinpingu. Unutar Europske unije postoje razlike u pristupu prema Kini. Njemački kancelar Olaf Scholz prošli je tjedan u Parizu razgovorao s Macronom kako pokušali dogovoriti zajedničko stajalište. 

Europska komisija provodi istragu o kineskim državnim subvencijama za električna vozila, koje se masovno izvoze u EU, što dovodi u nepovoljan položaj europske proizvođače. Kini je u interesu razjedinjenost u EU po tom pitanju, očekujući da bi to moglo spriječiti uvođenje uvoznih carina i kvota za električna vozila. Očekuje se da će Macron i von der Leyen osuditi kinesku potporu Rusiji, kojoj isporučuje proizvode s dvostrukom namjenom, a koje Moskva koristi za svoj rat protiv Ukrajine. 

U utorak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za zapošljavanje, socijalnu politiku, zdravstvo i pitanja potrošača. Glavna tema na tom ministarskom sastanku je položaj žena u javnom životu, kako povećati zastupljenost žena u donošenju odluka i financijska neovisnost žena. 

U utorak se sastaje i Vijeće za vanjske poslove u formatu ministara zaduženih za razvojnu politiku. Ministri će razgovorati o stanju u  Ukrajini, a posebno o planu ukrajinske vlade kako bi se deblokirale isplate u okviru prvog stupa Instrumenta za Ukrajinu za razdoblje 2024. – 2027.

Europska komisija već je dostavila pozitivnu ocjenu s obzirom na to da spomenuti plan ispunjava potrebne kriterije i predstavlja ciljan i uravnotežen odgovor na ciljeve Instrumenta za Ukrajinu, uzima u obzir izazove u vezi s pristupanjem Ukrajine EU-u i odgovara na potrebe Ukrajine u pogledu oporavka, obnove i modernizacije. 

Ministri će također razgovarati o humanitarnim aspektima stanja na palestinskim područjima.