Iz obrazovanja

"Ogulinski festival bajke" od 10. do 12. lipnja u Ogulinu

03.06.2022 14:00 ZAGREB/OGULIN, 3. lipnja 2022. (Hina) - "Ogulinski festival bajke", tradicionalna kulturno- turistička manifestacija po 17. put održat će se u Ogulinu od 10. do 12. lipnja, a i ovoga ljeta slavit će bajke i bajkovito stvaralaštvo kroz bogati umjetnički i kulturni program namijenjen djeci, mladima i odraslima.
Festival je pokrenut još 2006., organizira ga Turistička zajednica Ogulina, a potaknut je stvaralaštvom slavne hrvatske književnice Ivane Brlić- Mažuranić koja je rođena u Ogulinu, gradu i okolici koji su joj bili najveća inspiracija za pisanje. Ogulinske ulice i trgovi spremni su još jednom za pretvaranje u najmaštovitiju bajkovitu scenu na kojoj će nastupiti brojni izvođači te okupljene obasipati zabavom i pozitivnom energijom. Cijele obitelji moći će pronaći nešto za sebe na festivalskim scenama diljem grada koje nose prigodna imena, kao što su Regoč, Đulin vrt, Neva Nevičica, Stribor, Potjeh, Kosjenka i Domaći, najavili su organizatori.

Bit će tu i brojne radionice od Vilinskog kutka stalne gošće Kate Škugor iz Vodica i Šumske bajke do Stakleno-drvene priče i Priče o malom brodograditelju, kao i brojne predstave: "Mi o vuku" u kojoj glumi Bojan Jambrošić, zatim "Hrvatske vile i vještice", "Reciklauniranje", "Ogledalce ogledalce", "Vesela tvornica riječi" i druge. Na festivalu  će se održati i video projekcije crtanih filmova Croatia Filma Bundašev rođendan, Tajno selo, Velika utrka, Kraljica cipela, niz crtanih filmova Hlapićeve sportske igre, Šećerko, Hvala za lijek, a po prvi puta, u suradnji s HRT-om, održat će se predstavljanje JUHUHU programa. 

Pripovijedanje bajki ono je što Ogulinskom festivalu bajke daje posebnu čar, kažu organizatori, pa će djeca ove godine moći poslušati domaćicu Sabinu Gvozdić - Živa riječ, Sandru Vukoju iz Slavonskog Broda, Knjiguljicu iz Karlovca te Fora priču iz Zagreba. A tu je i animacijski program, s tradicionalnim polaganjem vozačke dozvole za letenje na metli. Ulaz na Ogulinski festival bajke je besplatan za sve uzraste, a organiziran je i prijevoz vlakom iz Zagreba, te povratak iz Ogulina u Zagreb. Vožnja vlakom za djecu do šest godina je besplatna. Nakon ovog, sljedeće ovogodišnje izdanje festivala rezervirano je za kraj ljeta, kada će se ponovno održati od 9. do 11. rujna.