Dnevne novosti

Milanović: Ono što su govorili prije izbora, a što sad, nije moj posao

07.05.2024 08:15 SPLIT, 6. svibnja 2024. (Hina) - Predsjednik Milanović nije želio u ponedjeljak u Splitu komentirati hoće li uskoro primiti premijera Andreja Plenkovića ako sastavi Vladu s Domovinskim pokretom, rekavši da će se sve vidjeti, te dodao kako ono što se govorilo prije izbora, sad nije njegov posao i ide na njihovu savjest.

"To ne znam, ne mogu komentirati”, kazao je Milanović na pitanje novinara hoće li uskoro primiti Plenkovića, koji je rekao kako je blizu sastavljanja Vlade.

Predsjednik Milanović je danas sudjelovao na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Splita i dodjeli nagrada Grada u povodu blagdana sv. Dujma, a novinarima je nakon toga odgovara na pitanja oko sastavljanja parlamentarne većine i mogućoj koaliciji HDZ-a i Domovinskog pokreta.

"Ne znam, vidjet ćemo, kako bude. Ne sudjelujem u tome, to je sve na njihovu savjest i procjenu. Što su govorili prije izbora, što govore sad, to nije moj posao”, rekao je Milanović.

Nije htio komentirati ni moguće 'razbijanje jedinstva manjinaca', uputivši novinare da to pitaju njih. Na pitanje hoće li suradnja s Vladom biti još teža ako skrene udesno, Milanović je uzvratio protupitanjem - kakva bi njegova suradnja trebala biti "s čovjekom koji od prvog dana špiči, prijeti nekakvom tvrdom kohabitacijom. Ponizna?", upitao je.

Milanović se ponovno osvrnuo na izbor Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića, rekavši da je danas sjedio pored ljudi koji su glasali za njegov izbor i da ima problem sjediti pored takvih ljudi. "Turudić je kriminalac. Uhvaćen je 'in flagranti' u radnjama koje bi u svakoj države morale značiti prekid sudačke karijere", tvrdi Milanović.

Kaže da to nije dobro i da je Hrvatska u najlošijem stanju od Domovinskog rata. "Pričamo o nekim vrijednostima, krade se na sve strane. To je to, tako je to u politici. Nova šansa je tu. Vidim da je i Plenković kandidat na listi za EU izbore, to je to, uvijek mora imati rezervnu poziciju”, dodao je  Milanović. "Izbori su iza nas, život ide dalje", poručio je ponovo komentirajući sastavljanje većine. 

Milanovića su pitali i hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima na što je odgovorio kako čeka da vidi što će Plenković napraviti. "Tresem se u tišini. Vojna tajna", dodao je.

Osvrnuo se i na stanje flote, ocijenivši da je ono nezadovoljavajuće i da su ti brodovi trebali odavno biti gotovi. "Pet ih je trebalo ploviti, plovi samo jedan. Tko je odgovoran - onaj tko upravlja ministarstvom", dodao je, ustvrdivši da se radi o neobjašnjivoj priči.

"Pitanje je kada će ploviti, očito nemaju takav propagandistički efekat kao avioni; da sam premijer to bi bilo gotovo za tri godine", ustvrdio je Milanović. Na pitanje o višenamjenskom brodu koji je naručila Vlada, kaže: “Što su naručili? Brod koji će letjeti?”