Dnevne novosti

Malenica: Kövesi u pismu ne spominje Geodetski fakultet

15.03.2024 08:15 ZAGREB, 14. ožujka 2024. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica potvrdio je u četvrtak da mu je europska tužiteljica Laura Kövesi poslala pismo u kojem, prema ministrovim tvrdnjama, ne spominje zlouporabe na Geodetskom fakultetu.

''Geodetski fakultet kao takav u pismu nije spomenut. Ne bih sada ulazio u detalje pisma. Pismo je vezano za suradnju vlade i EPPO-a, unaprjeđenje zakonodavnog okvira i materijalnog statusa samih tužitelja'', kazao je.

Malenica je rekao da je odgovorio na Kövesino pismo te da je u njemu podržao rad EPPO-a u Hrvatskoj. Ministar se nakon sjednice vlade osvrnuo i na Uskokov dopis u kojem je zatražio od EPPO-a dostavu pravomoćnog rješenja o provođenju istrage te sudske odluke vezane za pitanje nadležnosti u slučaju sumnje na subvencijsku prijevaru na Geodetskom fakultetu. ''Uskok je reagirao kako je reagirao. Vlada nije izvršila nikakav pritisak na rad Uskoka."

Predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić je dostavio određene informacije bez ikakve namjere da vrši pritisak niti da se temeljem tih informacija pokrenu određene aktivnosti'', kazao je.

Malenica: Ne zna se hoće li uopće doći do odlučivanja o sukobu nadležnosti

Dodao je kako se u konačnici u ovom trenutku uopće ne zna hoće li doći do postupka odlučivanja o sukobu nadležnosti, kao i da Uskok i EPPO rade neovisno. Malenica je komentirao i nedolazak sudaca Ustavnog suda na prisegu novog Glavnog državnog odvjetnika Ivana Turudića. 

"Ustavni sud nije dio klasične sudbene vlasti, dakle na neki način četvrta grana vlasti tako da nisu izravno vezani s pravosuđem, s redovnim i specijaliziranim sudovima te Državnim odvjetništvo. Zašto nisu došli je pitanje za njih. Ja smatram da su trebali doći", rekao je.

Upitan ima li nedolazak sudaca Ustavnog suda na prisegu veze s javnim prepirkama Turudića i predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića, Malenica je odgovorio kako ne zna u kakvom su oni odnosu te da mu je takvo što teško komentirati. Na pitanje pak kada bi vladajućima najviše odgovarao datum parlamentarnih izbora, Malenica je odgovorio da im odgovara bilo koji datum.