Dnevne novosti

Konačno usvojen pakt o migracijama i azilu

15.05.2024 08:05 BRUXELLES, 14. svibnja 2024. (Hina) - Vijeće Europske unije u utorak je potvrdilo pakt o migracijama i azilu, čime je taj paket od 10 zakonodavnih akata konačno usvojen.
Cjelovitu reformu upravljanja migracijama i azilom prošli je mjesec usvojio Europski parlament i sada nakon što je i drugi suzakonodavac to potvrdio preostalo je još samo objava u Službenom listu, što će uslijediti za 20 dana.  Izglasane uredbe počet će se primjenjivati za dvije godine, a do tada će vrijediti postojeća pravila.

Države članice imaju također dvije godine da u svoja nacionalna zakonodavstva uvedu izmjene direktive o uvjetima prihvata.U sljedeće dvije godine trebat će obaviti pripreme za provedbu novog pakta.  Europska komisija će sljedeći mjesec predstaviti zajednički provedbeni plan, na temelju kojeg će članice pripremiti još detaljnije nacionalne planove. Za to će imati vremena do siječnja 2025. godine. Riječ je o jednom od najsloženijih zakonodavnih paketa o kojem se pregovaralo čak osam godina.

Novi pakt predviđa obveznu solidarnost među državama u suočavanju s migrantskim pritiscima, brže i učinkovitije postupke azila i bolje upravljanje granicama. Reforma se temelji na prijedlozima Komisije iz 2020. godine, nakon što je prethodni prijedlog objavljen nakon velike migrantske krize 2015. i 2016. propao. Glavni element pakta je obvezna solidarnost među članicama u slučaju da se jedna ili više njih nađu pod nerazmjernim migracijskim pritiskom. U tom slučaju ostale članice moći će birati između prihvata tražitelje azila iz pogođene države članice i financijskog doprinosa zajedničkom fondu za zbrinjavanje migranata ili pružanja operativne i tehničke podrške.

Nova pravila predviđaju da će osobe koje ne ispunjavaju uvjete za ulazak u EU biti podvrgnute postupku dubinske provjere, uključujući identifikaciju, prikupljanje biometrijskih podataka te zdravstvenu i sigurnosnu kontrolu u roku od najviše sedam dana. Države članice morat će uspostaviti neovisne mehanizme praćenja kako bi osigurale poštovanje temeljnih prava. U cijeloj Europskoj uniji uspostavlja se zajednički postupak za priznavanje i oduzimanje međunarodne zaštite. Obrada zahtjeva za azil na granicama EU-a u budućnosti će morati biti brža te će rokovi za neutemeljene ili nedopuštene zahtjeve biti kraći.