Dnevne novosti

Hrvatski sabor danas o Istražnom povjerenstvu o financiranju medija

12.03.2024 08:30 sabor
ZAGREB, 11. ožujka 2024. (Hina) - Hrvatski sabor danas će raspravljati o Prijedlogu oporbenih zastupnika koji su nakon otkrića afere 'Mreža' zatražili osnivanje Istražnog povjerenstva radi utvrđivanja potencijalnog korumpiranja medija javnim novcem.

Riječ je o aferi nakon koje je smijenjen tadašnji ministar gospodarstva Davor Filipović i njegov posebni savjetnik Jurica Lovrinčević koji je lokalnoj zagrebačkoj televiziji Mreža TV nudio novac državnih tvrtki, kojim bi se kupio njezin oglasni prostor, a zauzvrat je za sebe tražio da mu se osobno vrati polovica novčanog iznosa.

Osnivanje Istražnog povjerenstva podržalo je 18 oporbenih zastupnika. U podnesenom tekstu kojim se obrazlaže Prijedlog, navodi se kako afera Mreža pokazuje na koji način funkcionira administracija premijera Andreja Plenkovića. "Evidentan je pritisak na medije s ciljem utjecaja na njihovu uređivačku politiku kako bi se u javnosti pojedinci iz premijerove administracije prikazivali u pozitivnom svjetlu, a sve to državnim novcem'', upozorili su zastupnici ističući da takva afera ne smije proći bez odgovornosti samog Plenkovića.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković je još u prosincu prošle godine, nakon najave oporbe da će tražiti osnivanje istražnog povjerenstva, kazao da nema ništa protiv da se analiza financiranje medija u Hrvatskoj. ''Neka se napravi analiza i studija o tome kako se financiraju mediji u Hrvatskoj, tko su vlasnici medija, to bi bilo vrlo zanimljivo, rekao je tada Jandroković gostujući na Hrvatskom radiju.

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti uređuje se specijalističko usavršavanje

Saborski zastupnici prvo će raspraviti izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se uređuje specijalističko usavršavanje zdravstvenih radnika.

Ako specijalizant namjerava otkazati ugovor o radu i prijeći u drugu zdravstvenu ustanovu čiji je osnivač država ili jedinica lokalne samouprave, prema zakonskom prijedlogu obvezan je zatražiti prethodnu suglasnost Ministarstva zdravstva te ishoditi i suglasnost zdravstvene ustanove u kojoj želi raditi. Zdravstvena ustanova u koju specijalizant prelazi obvezna je nadoknaditi troškove specijalizacije ustanovi iz koje je otišao, u roku od godine dana od zasnivanja radnog odnosa.

Ako specijalizant otkaže ugovor o radu u zdravstvenoj ustanovi bez prethodne suglasnosti Ministarstva zdravstva, onda je on taj koji joj je dužan nadoknaditi troškove specijalizacije nastale do otkaza, u roku od godine dana.

Pred zastupnicima su i izmjene Zakona o šumama

U saborsku proceduru poslane su i izmjene Zakona o šumama koji omogućuje da se šume i šumsko zemljište izvan granica građevinskog područja u vlasništvu države, mogu izdvojiti iz šumskogospodarskog područja. Odluku o tome donosi Ministarstvo poljoprivrede, u svrhu izgradnje i održavanja infrastrukture te vodnih građevina, uz mogućnost prenošenja prava vlasništva.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o potvrđivanju Ugovora između Hrvatske i Italije o razgraničenju isključivih gospodarskih pojaseva, potpisan u Rimu, u svibnju 2022. Ugovorom je uspostavljen međunarodnopravni okvir kojim se utvrđuje konačna crta razgraničenja isključivih gospodarskih pojaseva između Hrvatske i Italije, odnosno između morskih prostora nad kojima Hrvatska i Italija imaju pravo ostvarivati svoja suverena prava i jurisdikciju, u skladu s međunarodnim pravom. Obje države potvrdile su da Ugovor ne dovodi u pitanje ribolovne aktivnosti koje se provode u skladu s pravilima Europske unije.