Dnevne novosti

Državna tajnica: Zbog snižene stope PDV-a na plin država izgubila 46 milijuna eura

08.03.2024 08:15 ZAGREB, 7. ožujka 2024. (Hina) - Državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić izjavila je u četvrtak da su proračunski prihodi, zbog primjene snižene stope PDV-a od 5 posto na isporuke plina i grijanja, smanjeni za oko 46 milijuna eura, no prioritet su standard građana i gospodarstva.

''Procijenjeno je da je državni proračun izgubio približno 46 milijuna eura, a isto toliko se očekuje i u nadolazećem razdoblju. No Vladi je bilo puno važnije zaštiti standard građana i gospodarstva. Treba imati u vidu da je ova mjera izrazito ciljana i djelotvorna'', rekla je državna tajnica u Hrvatskom saboru.

Na saborskom dnevnom redu su izmjene Zakona o PDV-u kojim se produljuje primjena snižene stope PDV-a od pet posto na isporuke prirodnog plina i grijanja iz toplinskih stanica, kao i za isporuku drva za ogrjev, peleta i briketa do 31.ožujka 2025. godine. ''Prestanak primjene stope od pet posto dovelo bi do povećanja cijena energenata od 1.travnja ove godine, što bi negativno utjecalo na standard građana i gospodarstva u cjelini'', kazala je Rogić Lugarić.

Oporbeni zastupnici podržavaju ovu mjeru, no smatraju da za građane puno veći problem predstavljaju visoke cijene hrane u trgovinama, a Vlada nije učinila dovoljno da se te cijene smanje.

Oporba: Hrana poskupila, trgovački lanci ostvaruju dobiti 

''Kako je moguće da je u trgovačkim lancima u Hrvatskoj hrana znatno skuplja nego u Sloveniji, Austriji i Njemačkoj? Trgovački lanci imaju rekordne dobiti na temelju toga što Vlada ne radi ništa'', rekao je Damir Bajs iz kluba Fokusa i Reformista.

''Vlada je već snižavala PDV na hranu, ali hrana nije pojeftinila već su trgovački lanci taj novac, od preko dvije milijardi kuna, pospremili sebi u džepove'', kazao je zastupnik Socijaldemokrata Davor Bernardić.

Imamo najnižu stopu poreza na električnu energiju, najniže cijene električne energije, najniže izvore financiranja za poduzeća i najnižu cijena rada. Netko iz trgovačkih lanaca mora objasniti gdje je ta razlika, kazao je Boris Lalovac (SDP). "Zašto vladine mjere ne reagiraju na tržištu, zašto mehanizmi transmisije ne djeluju", upitao je. Lalovac je dodao i kako je razdoblje snižene stope PDV-a Vlada mogla produljiti sve do 2029., a ne samo na godinu dana.

''Kupovna moć u Hrvatskoj je drastično oslabila, trajanje mjeseca trebalo bi skratiti na 25 dana kad bi bilo moguće, sukladno primanjima građana'', poručio je Ante Kujundžić (Most).

Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) također je upozorila da je niz prehrambenih artikala u Njemačkoj jeftiniji nego u Hrvatskoj, dok je plaća zaposlenice u trgovačkom centru u Njemačkoj duplo veća od one inženjera strojarstva u Hrvatskoj. ''Njemačko Ministarstvo financija radi po zakonu, a hrvatsko Ministarstvo financija krade i skriva krađe. Netko mora platiti korupciju, a to su hrvatski građani'', izjavila je.

Predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića optužila je da je iznosio ''crne novce Ive Sanadera iz Hrvatske'', nakon što je dobila prvu opomenu zbog povrede poslovnika. ''Ako je to istina i ako imate bilo kakve argumente, izvolite to prijaviti DORH-u. U protivnom ću vam reći da ste klevetnica i lažljivica i neću s vama polemizirati'', odgovorio joj je Jandroković. ''Kome da vas prijavim? Vašem korumpiranom pravosuđu? Bili bi ste u zatvoru da ga niste korumpirali'', uzvratila je Vidović Krišto.

Predsjednik Sabora potom ju je izbacio iz sabornice, nakon niza dodijeljenih opomena.

Mažar: Netočne izjave oporbe

Izjave zastupnike oporbe HDZ-ov Nikola Mažar ocijenio je paušalnima i netočnima, pozivajući se na Državni zavod za statistiku. ''Podaci pokazuju da je kumulativni rast inflacija od 2015. do 2022.godine iznosio 28,6 posto, a realan rast plaća u istom periodu 53,7 posto'', kazao je.

Ružica Vukovac iz kluba Za pravednu Hrvatsku, poručila je HDZ-ovom zastupniku da je uvrijedio hrvatske građane i poljoprivrednike. ''Građani jedu najskuplji kruh u eurozoni, a poljoprivrednici su lani morali isporučiti svoju pšenicu po cijeni koja je bila niža nego prije 10 godina'', rekla je.

Državna tajnica odgovorila je oporbenim zastupnicima da svoja pitanja i kritike trebaju uputiti trgovačkim lancima, a ne ministarstvu. ''Ne možemo mi utjecati na lance u mjeri u kojoj postoji tržište i u kojoj tržište diktira zakon ponude i potražnje.

Ono što želim istaknuti da je Vlada iz svog djelokruga poduzela veliki broj mjera, između ostalog je ograničila cijene određenih prehrambenih proizvoda'', napomenula je Rogić Lugarić.