Dnevne novosti

Dan žena: Akcija ''Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja''

08.03.2024 08:00 ZAGREB, 7. ožujka 2024. (Hina) - Četrdesetak ženskih udruga i organizacija će na Međunarodni dan žena na zagrebačkom Markovu trgu održati akciju ''Sigurne na radnom mjestu, slobodne od zlostavljanja'' te predati zahtjeve Vladi za hitno rješavanje tog problema.

Akciju organiziraju Ženska mreža Hrvatske, Ženska sekcija Saveza samostalnih sindikata Hrvatske i CESI u suradnji s drugim ženskim organizacijama, ističući da su rodno utemeljeno nasilje, zlostavljanje i spolno uznemiravanje na radu najčešći oblici diskriminacije i kršenja radnih prava žena zbog čega sindikalne povjerenice dobivaju i najveći broj prijava.

Pozivaju se i na istraživanje Agencije EU-a, a za temeljna prava (FRA) prema kojem je do 75 posto žena u Europskoj uniji u profesionalnom svojstvu ili na položajima najvišeg menadžmenta doživjelo seksualno uznemiravanje.

Upozoravaju i da je prema istraživanju nezavisne stručnjakinje Dunje Bonacci Skenderović udio žena koje su doživjele spolno uznemiravanje na radnome mjestu 73 posto te da je većina žena doživjela više oblika spolnog uznemiravanja i nasilja, od neželjenih seksualnih primjedbi do pokušaja silovanja ili silovanja te uznemiravanje od strane više osoba.

''Žene su uobičajena meta zlostavljanja na radnom mjestu. Samo 16 posto prijavilo je uznemiravanje zbog nedostatka povjerenja u sustav zaštite i straha od odmazde. Zbog toga u povodu 8. marta tražimo da Hrvatska žurno ratificira Konvenciju 190 Međunarodne organizacije rada protiv nasilja i uznemiravanja i da djelatno provede zaštitu od takvog kršenja radnih prava žena'' ističe se u pozivu.

Predstavnice Ženske mreže uručit će na "8. mart" zahtjeve za hitno rješavanje tog problema žena, zaključuje se u pozivu organizacije akcije koju potpisuje četrdesetak ženskih udruga i organizacija.

Uoči akcije na Međunarodni dan žena zakazane za 10,30 sati organizacije su pozvale žene da pošalju citate uvreda s kojima su se suočile na radnom mjestu, a u Sindikat novinara Hrvatske (SNH) javile su se žene iz raznih hrvatskih medijskih kuća sa svojim svjedočanstvima.