Dnevne novosti

Boljom politikom rodne ravnopravnosti do učinkovitijeg korporativnog upravljanja

08.03.2024 08:10 ZAGREB, 7. ožujka 2024. (Hina) - Kompanije s boljom politikom rodne ravnopravnosti ostvaruju bolje financijske rezultate i bolje korporativno upravljanje, istaknuto je u četvrtak na stručnom skupu "Jačanje zastupljenosti žena u upravljačkim strukturama" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Hrvatska je naime, kako je rečeno, u ovoj godini obvezna prenijeti EU Direktivu o rodnoj ravnoteži u svoje nacionalno zakonodavstvo. Ta direktiva obvezuje države članice da do sredine 2026. tvrtke koje su izlistane na burzi, imaju rodnu ravnotežu tako da 40 posto podzastupljenog spola bude neizvršnih direktora (upravnih i nadzornih odbora) ili 33 posto na svim direktorskim pozicijama u tvrtkama. 

Unatoč činjenici da žene u Hrvatskoj čine čak 60 posto osoba s visokom stručnom spremom, broj žena na rukovodećim pozicijama ne prati taj postotak, istaknuto je. Tako u 2023. od 81 trgovačkog društva izlistanog na Zagrebačkoj burzi, u njih 45 nema niti jedne žene u upravnim odborima, a u 22 nema nijedne žene u nadzornom odboru, navodi se u priopćenju HGK.

Iako je udio žena u upravama kompanija koje kotiraju na burzi u zadnjih desetak godina neznatno rastao, to je još uvijek daleko ispod cilja predviđenog EU Direktivom o rodnoj ravnoteži, rečeno je na skupu.

Glavna tajnica HGK i predsjednica Eurochambers Women Networka Marina Rožić je kazala kako je poznato da kompanije s boljom politikom rodne ravnopravnosti ostvaruju bolje financijske rezultate i bolje korporativno upravljanje. Snažnije kompanije, kako je navela, vode i snažnijem rastu BDP-a, boljem gospodarskom rastu i društvenom balansu. 

Poboljšanje rodne ravnopravnosti vodi povećanju BDP-a

Poboljšanje rodne ravnoteže, kako je rečeno na skupu, vodi povećanju BDP-a - u Europskoj uniji od 6,1 do 9,6 posto, što je oko četiri milijarde eura godišnje do 2030. godišnje. Zemlje sa najboljim politikama u ovom području ostvaruju značajnu prednost kao što su Italija, Belgija i Austrija.

U Austriji tako od  2018. postoji obvezujuća kvota od najmanje 30 posto žena za uravnoteženiji omjer spolova u nadzornim odborima velikih i uvrštenih tvrtki. U toj državi, kako je navedeno, 45 posto svih tvrtki osnovale su žene, a svako treće poduzeće vodi žena. Potpredsjednice Austrijske gospodarske komore Marthe Schultz je istaknula kako žene mogu postići velike stvari kada podržavaju jedna drugu i zajedno ruše prepreke.

Direktorica Sektora ljudskih potencijala Erste banke Maja Crnjak napominje da kada je udio žena u upravama kompanija 30 do 40 posto veća je vjerojatnost da će tvrtke imati bolje financijske rezultate i veći povrat. U njihovoj organizaciji, kako je navela, gotovo 73 posto zaposlenika čine žene.

Na skupu je rečeno i kako prema Direktivi tvrtke koje su izlistane na burzi, a ne budu osigurale rodnu ravnotežu mogu biti sankcionirane. Sankcije mogu uključivati pobojnost odluka o imenovanju, ništetnost ili novčane kazne.

Iako se Direktiva odnosi na realan sektor, veliki prostor za napredak, a i bolju sliku Hrvatske kao društva, može se postići kada bi se Direktiva implementirala i u tvrtkama koje su djelomično u državnom vlasništvu, istaknuto je na skupu.