Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > U središtu > Članak
 

        - +   *  

U središtu

19.9.2019

Europska povelja o korištenju umjetne inteligencije u pravosuđu

Odbor za učinkovitost pravosuđa Vijeća Europe (engl. Council of Europe European Commission for the efficiency of justice, skr. CEPEJ, u daljnjem tekstu: CEPEJ) na 31. plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu 3. i 4. prosinca 2018. godine usvojio je prvi europski dokument kojim se definiraju etička načela koja se odnose na korištenje umjetne inteligencije (engl. Artificial Intelligence, skr. AI) u pravosudnim sustavima – Europsku povelju o korištenju umjetne inteligencije u pravosuđu (engl. European ethical Charter on the use of Artificial Intelligence in judicial systems and their environment; u daljnjem tekstu: Povelja).

CEPEJ je tijelo sastavljeno od predstavnika ukupno 47 zemalja članica Vijeća Europe koje predlaže državama pragmatična rješenja koja se odnose na  pravosudne organizacije, omogućava bolju provedbu standarda Vijeća Europe u području  pravosuđa, a njegovi su ciljevi poboljšanje učinkovitosti i funkcioniranja pravosuđa u državama članicama Europske unije te omogućavanje provedbe instrumenata koje je Vijeće Europe usvojilo u tu svrhu.

Uvidjevši rastući utjecaj umjetne inteligencije u suvremenom društvu kao i potencijalne doprinose alata umjetne inteligencije efikasnosti i kvaliteti pravosudnog sustava, CEPEJ je usvojio imenovanu Povelju i tako službeno definirao ukupno pet temeljnih načela vezanih za korištenje umjetne inteligencije u pravosuđu.

Povelja se prvenstveno odnosi na dionike kako javnog, tako i privatnog sektora  koji su zaduženi za stvaranje, odnosno programiranje alata umjetne inteligencije koji bi uključivali obradu i provedbu podataka i odluka donesenih od strane pravosudnih tijela, odnosno sudova. Osim spomenutih subjekata, Povelja se tiče i predstavnika  zakonodavnih tijela, kao i predstavnika tijela izvršne vlasti nadležnih za stvaranje regulatornog okvira za uporabu, razvoj te nadzor nad korištenjem takvih alata umjetne inteligencije.

CEPEJ u prvom redu naglašava kako se alati i rješenja umjetne inteligencije u području pravosuđa moraju koristiti odgovorno, pritom poštujući individualna prava, kao i opći interes sukladno  temeljnim pravima zajamčenim prvenstveno Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i te Konvencijom Vijeća Europe o zaštiti osobnih podataka1.

Temeljna načela povelje

Slijedom navedenog u nastavku su navedeni principi koje je CEPEJ identificirao i definirao kao temeljna načela koja bi se trebao poštivati prilikom korištenja umjetne inteligencije u pravosuđu i to:

  1. Načelo poštivanja načela temeljnih prava (engl. Principle of respect for fundamental ); čiji je cilj osigurati da je primjena alata i usluga  umjetne inteligencije sukladna s temeljnim pravima zajamčenim prije svega Europskom konvencijom o ljudskim pravima te Konvencijom Vijeća Europe o zaštiti osobnih podataka.
  2. Načelo nediskriminacije (engl. Principle of non-discrimination); čiji je cilj spriječiti razvoj ili poticanje bilo kojeg oblika diskriminacije između pojedinaca ili određene skupine pojedinaca, a što se posebno naglašava kao moguća pojava u kaznenom pravosuđu.
  3. Načelo kvalitete i sigurnosti (engl. Principle of quality and security); čiji je cilj omogućiti automatsku obradu podataka korištenjem certificiranih izvora uz jamstvo integriteta tih podataka tijekom svih faza njihove obrade. Prilikom identificiranja i definiranja ovog načela, CEPEJ naglašava nužnost multidisciplinarne suradnje timova sastavljenih od pravosudnih dužnosnika, odnosno sudaca, stručnjaka iz područja društvenih znanosti, kao i računalnog programiranja i to počevši od faze izrade nacrta rješenja, koordinacije, usmjeravanja, odnosno daljnjeg razvoja, te konačno u fazi primjene predloženih rješenja.
  4. Načelo transparentnosti, nepristranosti i poštenja (engl. Principle of transparency, impartiality and fairness); čiji je cilj prvenstveno osigurati transparentnost metoda i tehnika korištenih prilikom obrade sudskih odluka donesenih od strane pravosudnih tijela. Pritom navedene tehnike i metode obrade podataka moraju biti dostupne i razumljive, a uz navedeno CEPEJ predviđa mogućnost provedbe vanjskih revizija od strane tijela vlasti, odnosno neovisnih stručnjaka, a osim toga potiče se i redovita obnova sustava certificiranja.
  5. Načelo „pod kontrolom korisnika“ (engl. Principle “under user control”); čiji je cilj omogućiti ostvarenje veće autonomije korisnika korištenjem alata i usluga umjetne inteligencije. U tom smislu, korisnik mora na jasan i razumljiv način biti informiran o tome jesu li rješenja koja nude alati umjetne inteligencije za njega obvezujući, ima li pravo na pravni savjet, kao i na pravo pristupa sudu. Pored svega navedenog, identificirajući ovo načelo, CEPEJ navodi kako bi pravosudni dužnosnici, odnosno suci, u svakom trenutku trebali moći biti u mogućnosti revidirati svoje odluke, kao i prilikom donošenja odluka obrađene podatke, koji ih u daljnjem radu ne bi, ovisno o zadanim okolnostima i konkretnom slučaju, trebali obvezivati.

Zaključak

Automatizacija i korištenje alata umjetne inteligencije na globalnoj razini postaje sve primjenjivije u suvremenom društvu, a nove tekovine tehnoloških promjena i razvoja zahvaćaju i pravosudne sustave. Budući da korištenje umjetne inteligencije u pravosudnim sustavima s ciljem poboljšanja efikasnosti i kvalitete pravosuđa, za sobom otvara brojna gospodarska, pravna, ali i pitanja etičke naravi, identificiranje etičkih načela u pogledu korištenja umjetne inteligencije u pravosudnim sustavima od strane Vijeća Europe u okviru ove Povelje pokazuje se kao nužnost.

I Republika Hrvatska kao država članica Europske unije od druge polovice 2018. godine temeljem ugovora koji je Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske kao naručitelj zaključilo sa zajednicom ponuditelja Newton Technologies Adria d.o.o. i Newton Technologies a.s., kao isporučiteljem dana 18. srpnja 2018. već koristi prednosti alata umjetne inteligencije u sektoru pravosuđa. Spomenutim ugovorom Ministarstvo pravosuđa je nabavilo programsko rješenje koje sadržava nadopunjujući pravni rječnik, a koje pomoću tehnologije za snimanje glasa pretvara audio dokument, odnosno govor u tekstualni dokument, koji se naknadno može uređivati. Ovaj alat umjetne inteligencije ima za cilj povećanje efikasnosti i kvalitete pravosuđa ubrzavanjem postupaka koji se vode u pravosudnim tijelima, a njegovi krajnji korisnici su pravosudni dužnosnici (suci, sudski savjetnici, državni odvjetnici i zamjenici državnih odvjetnika) zaposleni u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske, Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK-u), pojedinim županijskim i općinskim  državnim odvjetništvima, zatim u  pojedinim županijskim, općinskim, trgovačkim i upravnim sudovima, ali i u Ministarstvu pravosuđa.

Maja Bilić Paulić
_________________________________________

(1) Konvencija 108 Vijeća Europe od 28. siječnja 1981. za zaštitu osoba glede automatizirane obrade osobnih podataka, kao prvi pravno obvezujući međunarodni instrument donesen u području zaštite podataka ima za cilj svakoj fizičkoj osobi, bez obzira na njezino državljanstvo i boravište, osigurati poštovanje njezinih prava i temeljnih sloboda, a osobito njezino pravo na privatnost u odnosu na automatiziranu obrade osobnih podataka koji se na nju odnose.Ocijeni ovaj tekst

Arhiv

Zadnji članci

2020

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2013

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2012

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2011

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2010

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2009

Prosinac

Studeni

Listopad

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite