Dnevne novosti

Predstavljen program europskih institucija za savjetodavnu potporu malim i srednjim tvrtkama

12.12.2018 07:10 ZAGREB, 11. prosinca 2018. (Hina) - Novi savjetodavni program za razvoj malih i srednjih poduzeća, dio Plana ulaganja za Europu Europske komisije, u slijedeće dvije godine trebao bi pružiti podršku za otprilike 25 hrvatskih tvrtki, istaknuto je u utorak na predstavljanju programa.
Program je dio zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Europske komisije (EK), Europske investicijske banke (EIB) i Europskog savjetodavnog centra za ulaganja (ESCU), a cilj mu je poduprijeti oko 250 malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) u Bugarskoj, Grčkoj, Rumunjskoj i Hrvatskoj, pružanjem prilagođenih poslovnih savjeta u razdoblju od dvije godine. Tako bi u sklopu programa poduzetnicima bio omogućen pristup domaćim i međunarodnim konzultantskim uslugama, a kako bi povećali svoju konkurentnost i poslovanje na višu razinu.

Savjetodavne usluge će uključivati stručna znanja iz mnogih područja, od operativnog poslovanja, razvoja izvozne strategije, pa do marketinga i financijskog upravljanja. Vrijednost programa za Hrvatsku je 500 tisuća eura, a financira ga Komisija u sklopu Plana ulaganja za Europu. U njemu mogu sudjelovati poduzeća s manje od 50 milijuna eura prihoda i s manje od 250 zaposlenih, pod uvjetom da su u većinskom domaćem vlasništvu.

Direktorica ureda EBRD-a u Hrvatskoj Victoria Zinchuk kazala je da EBRD provodi savjetodavne aktivnosti u Hrvatskoj već godinama, a kako su dosad imali priliku surađivati s brojnim poduzetnicima. Navodi da je prije oko sedam godina, zbog nedostatka financijskih sredstava, EBRD prestao pružati savjetodavne usluge za sva mala i srednja poduzeća te se usredotočio na savjetovanje žena u poduzetništvu."Danas otvaramo novo poglavlje i moći ćemo pružiti savjetodavne usluge za sve tvrtke. Za sada planiramo 25 savjetodavnih projekata i vrlo smo ponosni da nam zajednička suradnja sa savjetodavnim centrom EIB-a i Komisijom omogućava pružanje ove vrlo vrijedne usluge u Hrvatskoj", kazala je Zinchuk.

Zamjenica voditelja predstavništva EK u Hrvatskoj Manica Hauptman izvijestila je da je Hrvatska trenutno na 13. mjestu od svih zemalja članica EU kada je riječ o financiranju putem Plana ulaganja za Europu. Kaže da je ovaj program posebice raduje jer vjeruje da mala i srednja poduzeća u Hrvatskoj trebaju još veću potporu nego veliki projekti."U svim područjima, čini se da su u Hrvatskoj problem dobro pripremljeni projekti. Savjetovanje je opravdano i za velike projekte, no MSP-ovi imaju još više problema, s obzirom da je za njih vrlo teško ostvariti pristup tehničkoj pomoći ili platiti za nju iz vlastitih sredstava", ocjenjuje Hauptman.

Pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac poručila je da je dobra informiranost vrlo važna, posebice kada je riječ o procesima ključnima za svakodnevno poslovanje, a kako uslijed brzih tehnoloških promjena koje otvaraju nove mogućnosti, to malim, srednjim i posebice mikro poduzećima može biti velika prepreka za rast i razvoj ili za izlazak na inozemna tržišta. Kaže da je zato uloga svih potpornih institucija, kao što su HAMAG-BICRO, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora, nezaobilazna kada je riječ o poslovnom informiranju i savjetovanju. Poručuje i da su trenutno potpore hrvatskim poduzećima putem državnih tijela sveobuhvatnije i konkretnije nego ikad prije.