Dnevne novosti

HGK: Novi Zakon o trošarinama prijevoznicima će uštedjeti gotovo 300 milijuna kuna

14.11.2018 07:25 ZAGREB, 13. studenoga 2018. (Hina), Prihvati li Sabor Vladin Prijedlog izmjena Zakona o trošarinama kojim bi se uveo povrat trošarine na dizel u komercijalnom prijevozu robe i putnika i koji je kupljen bezgotovinski u Hrvatskoj, prijevoznici bi tijekom 2019. uštedjeti gotovo 300 milijuna kuna, priopćila je u utorak Hrvatska gospodarska komora (HGK).

Prema prijedlogu upućenom u Sabor s prošlotjedne sjednice Vlade, pravo na povrat može se ostvariti ako se dizelsko gorivo koristi kao pogonsko gorivo u komercijalnom prijevozu robe registriranim kamionom ili kamionom s prikolicom, koji su namijenjeni isključivo za cestovni prijevoz robe i imaju najveću tehnički dopuštenu ukupnu masu koja nije manja od 7,5 tona te u komercijalnom prijevozu putnika s cestovnim vozilima kategorije M2 ili M3 sukladno posebnim propisima o homologaciji vozila, neovisno o tome radi li se o redovitom ili povremenom prijevozu.

"Procjenjuje se da će uvođenje ove mjere od 2019. godine poduzetnicima za trošarine na energente uštedjeti oko 294 milijuna kuna. Od toga se 240 milijuna kuna odnosi na povrat trošarina za prijevoznike tereta, a oko 54 milijuna kuna na prijevoznike putnika", kaže potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Predsjednik Udruženja cestovnog teretnog prometa HGK Darko Vukadinović očekuje pozitivan utjecaj na smanjenje troškova prijevoznika, a time i na njihovu konkurentnost.

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec smatra da će povrat trošarine potaknuti prijevoznike iz drugih država članica Europske unije za nabavu goriva u Hrvatskoj, budući da je i za te prijevoznike predložen povrat.

Predsjednik Udruženja cestovnog putničkog prometa HGK Robert Šimleša ističe pozitivan utjecaj na smanjenje troškova poslovanja putničkih prijevoznika, posebno onih koji obavljaju prijevoz učenika u ruralnim i siromašnijim krajevima Hrvatske, a čije su linije zbog smanjenja broja učenika postale neisplative.

U Komori očekuju i da će uvođenje povrata trošarine stimulativno djelovati na povećanje zakonite nabave goriva i smanjenje sivog tržišta.