Dnevne novosti

Sudski vještaci i procjenitelji na simpoziju o izvlaštenju nekretnina

15.10.2018 07:32 ZAGREB, 13. listopada 2018. (Hina), Na simpoziju o postupcima izvlaštenja nekretnina u RH održanom u subotu u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog društva sudskih vještaka i procjenitelja (HDSViP) okupilo se gotovo tri stotine sudionika među kojima su vrsni stručnjaci iz redova sudaca, sudskih vještaka i procjenitelja, profesora te odvjetničke struke govorili o problematici provođenja Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, Zakona o izvlaštenju i određivanja naknade, te brojnim propisima o procjenama vrijednosti nekretnina, te europskim standardima vrednovanja nekretnina.

"Svaki građanin je zainteresiran ako na postojeću nekretninu knjiži hipoteku jer diže kredit za neku svrhu, da mu je koliko - toliko realna vrijednost te nekretnine. Sada se događa to da su velika nezadovoljstva građana korištenim podacima koje imamo na raspolaganju u sadašnjoj bazi podataka preuzetoj od Porezne uprave", istaknula je predsjednica HDSViP-a Melita Bestvina.

Predsjedica HDSiP-a: Važno je razjasniti uzroke nezadovoljstva sudionika u postupku izvlaštenja  

Organizatori i predavači upoznali su prisutne i s velikom odgovornošću koja je stavljena pred vještake i procjenitelje – upravo oni imaju zadatak uspostave ravnoteže između suprostavljenog opće društvenog (javnog) interesa (interesa RH) i osobnog (pojedinačnog) interesa vlasnika nekretnine, stoji u priopćenju. 

"Glavni cilj je pokušati razjasniti glavne uzroke ogromnog nezadovoljstva sudionika u postupku izvlaštenja i opasnost zbog dugotrajnosti tih postupaka jer su žalbe na iznose koji se utvrđuju sve češće. Posljedice su očituju kod utvrđivanja pozicije RH na ljestvici država koje su iskoristile sredstva fondova EU",  ističe predsjednica HDSViP."Mi nismo još razvili sustav koji će omogućiti relevantne pokazatelje o tržištu nekretnina te osigurati visoke kriterije izbora tih pokazatelja.

Nemamo dobre propise koji će imati obveznu kontrolu znanja i kontinuiranog usavršavanja vještaka i procjenitelja što bi sigurno dalo dobre rezultate. Čak nam je odbijen prijedlog u savjetovanju sa zainteresiranom javnošću o obveznom donošenju i pridržavanju etičkog kodeksa vještaka i procjenitelja, što i ne čudi kada nam isti Kodeks nije uveden u Hrvatskom saboru. Pitanje odabira metodologije procjene vrijednosti nekretnina u većini država nije regulirano na zakonskoj razini, već je prepušteno strukovnim organizacijama ili je eventualno dano u obliku smjernica u pod zakonskim aktima.

Iskustva struke su neophodna i pisanje propisa bez učešća struke pokazalo je na ovom primjeru donesenog Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina i Pravilnika o metodama procjene vrijednosti nekretnina da je samovoljno raspuštanje radne skupine dovelo do velikih posljedica za cijelu struku bez obzira odnosi li se to na procjenitelje, odvjetnike, na građane kojima se izvlašćuju nekretnine bilo za izgradnju ceste, mosta, plinovoda, toplovoda, vodovoda, kanalizacije itd.", ističe Bestvina. 

Odvjetnica Bonifačić: Korisnici izvlaštenja su privilegiraniPosebnu pozornost izazvalo je predavanje zagrebačke odvjetnice Radmile Bonifačić na temu Ustavne inicijative radi izmjena Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina.

Iz HDSViP-a su pritom podsjetili da je skupina odvjetnika koju čine Mira Matuško, Hrvoje Vukosavić i drugi podnijela u srpnju 2016. Ustavnu inicijativu radi izmjena Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina, a odvjetnica Bonifačić u veljači 2017. podnijela je novu Ustavnu inicijativu tražeći hitnu obustavu primjene tog zakona iznoseći i nove bitne povrede Ustava koje nisu obuhvaćene prvom Ustavnom inicijativom.

Dva su sistema utvrđivanja tržišne vrijednosti nekretnina, jedan za izvlaštenja nekretnina, drugi za ostale postupke kao što su prodaja, sudski postupci, stečajevi i slično. Država tj. svi korisnici izvlaštenja, primjerice Grad Zagreb, drugi gradovi, HEP, HAC, su time privilegirani jer dobivaju nekretnine povoljnije, jeftinije od drugih poduzetnika, ustvrdila je Bonifačić. "Uvedena je kontrola sudskih vještaka i procjenitelja kroz Procjeniteljska povjerenstva što je, po mom mišljenju, narušavanje trodiobe vlasti.

Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade je loš za građane, krše im se temeljna prava poput prava na dom, na vlasništvo, a sve kako bi se korisnici izvlaštenja što jeftinije dokopali zemlje pod krinkom općeg interesa. Pa i po cijenu uništenja nečijeg doma", ocijenila je Bonifačić.

U priopćenju iz HDSiP naglasili su kako je jedan od glavnih ciljeva stručnog simpozija upozoriti i na problematiku u provedbi postupaka izvlaštenja koja rezultira gubljenjem znatnih sredstava od EU zbog mnogobrojnih postupaka i zbog posljedica tužbi na EU sudu za ljudska prava.

Nakraju su istaknuli kako HDSViP i ovim simpozijem dokazuje kontinuitet u aktivnostima na poboljšanju propisa na čemu rade više od jednog desetljeća te su podsjetili kako je upravo Hrvatsko društvo sudskih vještaka i procjenitelja bilo inicijator i donošenja Propisa o procjenama vrijednosti nekretnina i europskih standarda vrednovanja nekretnina, slijedom I. Hrvatskog savjetovanja o procjenama nekretnina 2005.