Dnevne novosti

Glavaš: Vlada ne može računati na nas; Čačić: nezadovoljan sam

22.03.2016 07:20 ZAGREB, 21. ožujka 2016. (Hina), Nezadovoljni odbijanjem amandmana na državni proračun kojima su tražili dodatna sredstva za infrastrukturne projekte u Slavoniji i Baranji te za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj županiji, HDSSB i reformist Radimir Čačić najavili su u ponedjeljak da neće glasovati za predloženi državni proračun za 2016.

Branimir Glavaš najavio je i da Vlada ubuduće neće moći računati na podršku dvojice HDSSB-ovih zastupnika. Dvojica HDSSB-ovaca i Čačić bili su među 83 zastupnika čijim je glasovima u Saboru potvrđena Vlada Tihomira Oreškovića. Vlada, a potom i saborska većina redom su odbile amandmane kojim su oporbeni klubovi tražili više novca za razvoj otoka i različite infrastrukturne projekte.

HDSSB je, među ostalim, tražio dodatna sredstva za dionicu Koridora Vc od Belog Manastira do granice s Mađarskom te za Podravsku magistralu, što je Vlada odbacila s pojašnjenjem da se novac za te projekte ne osigurava kroz državni, nego kroz proračun Hrvatskih autocesta. "Shvaćam da izgradnju Koridora Vc ne osigurava proračun, nego HAC, ali radi se o projektu od nacionalnog i međunarodnog značaja. Kada mađarski premijer Orban nazove našeg premijera, novac će se sigurno osigurati", rekao je Glavaš i tražio glasovanje o amandmanu kojim je HDSSB tražio 100 milijuna kuna za taj projekt.

Kako mu je većina odbila i zahtjev od 50 milijuna kuna za Podravsku magistralu, najavio je da HDSSB neće podržati predloženi proračun te da na njihovu podršku više ne može računati ni Oreškovićeva vlada.

Čačić: Vlada šalje krivu poruku županijama

Čačić je tražio da država preuzme nešto više od 20 milijuna kuna za projekte javno-privatnog partnerstva u Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji, a Vladino odbijanje protumačio je kao krivu poruku županijama da se ne isplati ulagati u izgradnju škola. "Ni lani ni sada nije se uložilo ništa u izgradnju školskih objekata, dok bespotrebne i štetne arene dobivaju novac", kazao je Čačić, napomenuvši kako demografske obnove ne može biti ako se ne osiguraju jednake šanse za sve. "Ako se ovo ne prihvati, glasovat ćemo protiv", poručio je Čačić. Parlamentarna je većina odbila njegov amandman.Odbijeni su svi amandmani koji se tiču Ministarstva poljoprivrede, odnosno uređenja voda i zemljišta, navodnjavanja, izravnih plaćanja. Takvim je ishodom posebno bio nezadovoljan bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina (SDP) prozivajući Vladu da je "drastično" smanjila sredstva namijenjena navodnjavanju, Agenciji za poljoprivredno zemljište, a time i zemljišnoj reformi, prije svega postupku komasacije.

Resorni ministar Davor Romić odgovara da nije pripremljen ni jedan projekt  komasacije, odnosno da će se, kad se to dogodi, sredstva pronaći. Jakovina podsjeća da proteklih 25 godina nije bilo zakona o komasaciji, tvrdi da su pripremljeni pilot-projekti za komasaciju diljem zemlje. Odbijen je i amandman Ivana Sinčića (Živi zid) da se gotovo 35 milijuna kuna uzme političkim strankama i usmjeri u ekološku poljoprivredu. Jednake 'sreće' bili su i amandmani kojima su oporbeni zastupnici i klubovi tražili više novca za izvannastavne programe tehničke kulture, državne nagrade za izuzetne rezultate u obrazovanju i tehničkoj kulturi, za instrumente Europskog gospodarskog prostora...

Na tvrdnju ministra znanosti i obrazovanja Predraga Šustara da će planirana sredstva za instrumente biti "dostatna", Željko Jovanović (SDP) zapitao se kako je to moguće, s obzirom da ta sredstva iznose "nula kuna". Jovanović je, stoga predložio da se ta stavka poveća za 7,2 milijuna kuna, tumačeći kako je riječ o projektu vezanom uz međunarodni ugovor, no potporu nije dobio. Odbijeni su oporbeni amandmani da se poveća iznos za prijevoz srednjoškolaca, Vlada je,naime, ranije sama intervenirala u proračun i osigurala 32 milijuna kuna za tu namjenu. To će biti dostatno za prijevoz po sadašnjem modelu do konca godine, rekao je Šustar.