Dnevne novosti

Reiner i njemački veleposlanik za jaču gospodarsku suradnju

02.02.2016 07:05 ZAGREB, 1. veljače 2016. (Hina), Hrvatska i Njemačka žele osnažiti gospodarske odnose, a pokrenuta je i inicijativa za suradnju njemačke, austrijske i švicarske gospodarske komore s Hrvatskom udrugom poslodavaca, izjavili su u ponedjeljak u Zagrebu predsjednik Hrvatskog sabora i njemački veleposlanik u Hrvatskoj.

Predsjednik Sabora Željko Reiner rekao je na sastanku s veleposlanikom Eberhardom Schultzeom da Hrvatsku i Njemačku više od četvrt stoljeća vežu vrlo dobri bilateralni odnosi, na državnoj tako i na lokalnim razinama, priopćila je saborska služba za medije. "Želja nam je da se dobri odnosi nastave, kako na međudržavnoj tako i na međuparlamentarnoj razini, ali i u području europske i međunarodne politike. Iako je Njemačka trenutno prvi gospodarski partner Hrvatske, voljeli bismo vidjeti porast njemačkih investicija u Hrvatskoj i ova će vlada učiniti sve u svojoj moći kako bi otklonila bilo kakve sumnje u stabilnost pravnog i poreznog sustava te stvorila pozitivno investicijsko ozračje", istaknuo je Reiner.

Schultze, koji je veleposlaničku dužnost u Hrvatskoj preuzeo prije šest mjeseci, naglasio je da će se u svom mandatu fokusirati na produbljivanje njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa te da je zajedno sa švicarskim i austrijskim veleposlanikom pokrenuta inicijativa za suradnju njemačke, austrijske i švicarske gospodarske komore s Hrvatskom udrugom poslodavaca. Schultze je istaknuo kako hrvatska iseljenička zajednica u Njemačkoj, kao najbolji primjer integracije u njemačko društvo, može biti most između njemačke i hrvatske poslovne zajednice te dati svoj doprinos gospodarskom rastu Hrvatske.

Reiner je rekao kako Hrvatska s velikom pozornošću prati iskustva njemačkog dualnog obrazovanja, a Schultze je izvijestio kako je Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora pokrenula suradnju sa zagrebačkim sveučilištem koje želi povezati s tehničkim fakultetom u Muenchenu. Schultze je usto naveo da je njemačko veleposlanstvo partner ovogodišnjeg zagrebačkog Sajma stipendija i visokog obrazovanja, stoji u priopćenju.