Iz obrazovanja

Split: EU projekt Vrtići za suvremenu obitelj

11.11.2022 13:44 SPLIT, 11. studenoga 2022. (Hina) - U organizaciji tri vrtićke ustanove, u splitskoj je gradskoj upravi u petak predstavljen EU projekt Vrtić za suvremenu obitelji zahvaljujući kojem djeca u vrtiću mogu biti kroz cijeli dan, a u ponudi su im razni programi.
Predstavnici dječjih vrtića (DV) Cvit Mediterana, Radost i Marjan su prezentirali svoje projekte i dosadašnje rezultate kao i nove skupine produljenih boravaka u gradske vrtiće čime su roditeljima omogućili ostvarivanje "bolje ravnoteže između poslovnog i privatnog života". Kako je rečeno, ukupan iznos odobrenih sredstava za sve tri ustanove je nešto više od 13 milijuna kuna uz stopostotnu stopu sufinanciranja Europskog socijalnog fonda, a novim programima produljenog boravka će biti obuhvaćeno oko 180 djece. Projektima se, osim produljenog boravka, razvijaju i novi posebni programi u vrtićima i to sportski, montessori, glazbeni, dramsko-scenski te program predškole.

Ravnateljica DV Marjan Ani Mrnjavac je kazala kako se projekt provodi i u njihovom vrtiću, a omogućava im da produlje programe. "To znači da je radno vrijeme u nekim vrtićima produljeno do 20, a u nekim do 21 sat. Do sada smo imali 120 djece koja su koristila taj program. Uz to će roditeljima biti omogućena i kvalitetnija inkluzija djece s teškoćama, te primjereniji rad s potencijalno darovitom djecom. Razlog tome je što smo zaposlili 15 odgojitelja i stručnih suradnika", kazala je Mrnjavac. Projekt, kaže, provode od siječnja ove godine, a provodit će se do kraja kolovoza 2023. godine.

Ravnateljica vrtića Cvit Mediterana Rossana Bosnić je navela da je njen vrtić od projekta dobio nešto manje od šest milijuna kuna koje su usmjerili osim u produljene programe još i u edukacije stručnih suradnika i odgojitelja te da su zaposlili voditelja projekta, koordinatora, administratora, 28 odgojiteljica, pet stručnih suradnika, vozača, kuharicu i tri spremačice. "U produljenim programima imamo 136 djece. Na raspolaganju im je učenje stranih jezika, tjelesne programe, likovni, dramski, scenski i glazbeni program, a želimo ih još obogatiti", rekla je na kraju Bosnić.