Iz obrazovanja

Mladi varaždinski robotičari na dva međunarodna natjecanja osvojili 29 medalja

26.04.2022 12:54 VARAŽDIN, 26. travnja 2022. (Hina) - Polaznici programa robotike Centara izvrsnosti Varaždinske županije na dva su međunarodna natjecanja, RoboCup Junioru i Otvorenom prvenstvu Austrije, osvojili 29 medalja, priopćili su u utorak iz Varaždinske županije.
Mladi robotičari iz Centara izvrsnosti Varaždinske županije na RoboCup Junior natjecanju, koje je ove godine održano virtualno, u konkurenciji 113 ekipa osvojili su šest prvih, sedam drugih i pet trećih mjesta. Bilo je to i izlučno natjecanje za Europsko prvenstvo u robotici, koje će se početkom lipnja održati u Portugalu. Na Europsko prvenstvo se plasiralo 14 polaznika programa: Antonela Nikolić, Mirta Obelić, Barbara Prutki, Luka Kolarić, Filip Meljnjak, Vanja Novoselec, Juraj Kolarić, Jakov Crnički, Franko Prikratki, Marin Rođak, Nino Petek, Borna Svržnjak, Nikša Vaupotić i Gabrijel Kraljić. Na Otvorenom prvenstvu Austrije, u konkurenciji 60 ekipa, varaždinski su robotičari osvojili 11 medalja u sedam kategorija, šest zlatnih, tri srebrne i dvije brončane.

Iz Varaždinske županije ističu da je to najboljih rezultat Hrvatske na tom natjecanju u posljednjih 12 godina.Varaždinski robotičari trenutno sudjeluju u virtualnom natjecanju Challenge Robocup Asia – Pacific Tianjin, koje traje do sredine svibnja. Rezultati polaznika Centra izvrsnosti postignuti su s mentorima Ivicom Kolarićem, voditeljem programa robotike, te Ivanom Kolarićem, Jelkom Hrnjić i Marijom Bencun. Iz Varaždinske županije dodaju da taj program postaje jezgra robotike u Hrvatskoj, o čemu govori i podatak da su, osim učenika iz osnovnih i srednjih škola Varaždinske županije, njegovi redovni polaznici mladi robotičari iz Zagreba.