Dnevne novosti

Vlada priprema paket mjera za suzbijanje inflacije

19.08.2022 07:30 Inflacija
ZAGREB, 18. kolovoza 2022. (Hina) - Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak da Vlada radi na paketu mjera suzbijanja inflacije i cijena energenata, pri čemu je apostrofirao da će stopa PDV-a na solarne panele biti snižena na nula posto a pomoći će se i društvima u vlasništvu lokalne samouprave i poduzetnicima, koji imaju problema s ugovorima o opskrbi plinom.

Na početku sjednice Vlade Plenković se između ostalog osvrnuo na opskrbu plinom za zimsku seznu, kazavši da se dinamika zapunjavanja kapaciteta Podzemnog skladišta Okoli ubrzava, a da je s današnjim danom ono zapunjeno 68 posto te da će početka listopada njegova zapunjenost biti na 90 posto, što je u skladu s planom. Najavio je i da nakon rasprava koje su vodili ovoga tjedna, Vlada planira uskoro smanjiti PDV na solarnu energiju. 

"Smatramo da dugoročno trebamo gledati kako da napravimo tranziciju te da se dugoročno osigura opskrba električnom energojm, a svi oni koji žele investirati u solarne panele, imat će to priliku raditi bez PDV-a, odnosno stopa PDV-a na solare iznosit će nula posto", izjavio je Plenković.

Po njegovim riječima, ministarstva financija, gospodarstva i održivog razvoja, rada i socijalne skrbi te potpredsjednik Vlade Oleg Butković rade na paketu mjera koji će se odnositi na suzbijanje inflacije i cijena energenata.

"Itekako smo svjesni poteškoća koje s obzirom na rast cijena energenata imaju pojedina društva u vlasništvu područne i lokalne samouprave i poduzetnici. Različita je situacija s ugovorima, taj problem je na svojevrsnoj točkastoj razini, odnosno nije horizontalan, ali Vlada ima ideje kako riješiti dugoročno i održivo taj problem, i to će se predstaviti kroz nekoliko tjedana, kada se usuglasimo s dionicima koji u u tom procesu trebaju dati svoj doprinos, prije svega mislim na energetske kompanije", rekao je.

U vezi najnovijeg podatka o godišnjoj inflaciji u srpnju od rekordnih 12,3 posto, Plenković je kazao da će na tom tragu idućega tjedna Vlada održati tri sjednice Vlade - u ponedjeljak telefonsku sjednicu koja će biti posvećena cijenama naftnih derivata, u srijedu sjednicu koja će biti posvećena velikom paketu od više od 60 zakona, koji su vezani za pristupanje Hrvatske europodručju, te u četvrtak redovitu sjednicu. 

Izvrsna turistička sezona

U osvrtu na dosadašnji tijek turističke sezone, ocijenio je da je ona izvrsna. Iznio je pritom podatke da u Hvatskoj trenutno boravi milijun i 60 tisuća turista, najbrojniji su Nijemci, Talijani, Slovenci, Poljaci, Austijanci, dok ih je najviše u Istarskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Od početka godine ostvareno je 13,1 milijun dolazaka i 73,4 milijuna noćenja. a u usporedbi s prošlom godinom to je 45 posto više dolazaka i 32 posto više noćenja. U odnosu na rekordnu 2019., pak, Hrvatska je trenutno na 90 posto dolazaka i 96 posto noćenja. 

"Ono što je posebno dobro su najave za jesen, produljuje se sezona, prihodi rastu, što je jako dobro. U prvom tromjesečju prihodi su veći dva posto do istog razdoblja rekordne 2019.", istaknuo je Plenković, podsjetivši da HNB procjenjuje da će prihodi od turizma biti ove godine za 800 milijuna eura veći nego 2019., odnosno ukupno će iznoisti 11,3 milijarde eura.