Dnevne novosti

Ministarstvo zdravstva najavilo plan usavršavanja mladih liječnika

08.08.2022 07:15 ZAGREB, 4. kolovoza 2022. (Hina) - Ministarstvo zdravstva objavilo je u četvrtak da razmatra plan izrade Nacionalnog programa osnaživanja i usavršavanja mladih liječnika, odnosno uvođenje jednogodišnje edukacije pod mentorstvom nakon završenog Medicinskog fakulteta.

Taj se program razmatra kao jedan od prijedloga u sklopu nadolazećih reformskih mjera, najavio je ministar Vili Beroš nakon kritika sindikata i krovnih liječničkih udruga da mladi liječnici odlaze iz Hrvatske između ostalog i zato što su prepušteni sami sebi nakon završenog fakulteta.

Beroš pojašnjava da bi se uveo jednogodišnji program pod mentorstvom u obiteljskoj i hitnoj medicini, javnom zdravstvu ili kombinacija programa, po vlastitom izboru. Mladi liječnici tako bi imali priliku steći širu sliku zdravstvenog sustava u suradnji s mentorom, od pregleda, dijagnostike, trijažiranja do liječenja različitih profila pacijenata. Prijedlog je potaknut komentarima i prijedlozima studenata medicine završnih godina, kao i iskustvima liječnika.

Dodatna prednost jednogodišnjeg Nacionalnog programa bilo bi posebno bodovanje za dobivanje specijalizacije, ovisno o vrsti programa koji je mladi liječnik prošao, a edukacije koje prolazi kroz program neće ići na teret liječnika.

Ministar Beroš ističe da se reformom planiraju značajne promjene u upravljanju ljudskim resursima, i to od početne faze odnosno samog ulaska mladih liječnika u sustav, a u planu su i dodatna unapređenja radno-pravnog statusa liječnika uključujući određivanje koeficijenata vezano uz specijaliste i uže specijaliste kao i izjednačavanje visine koeficijenta specijalista u bolnici i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

"Na našoj listi prioriteta je i uređenje regulative rada između javnog i privatnog sustava te novi model upravljanja ljudskim resursima“ naglasio je Beroš navodeći da je u tijeku proces izmjena i dopuna Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju, koji uz primarnu zdravstvenu zaštitu, obuhvaća cijeli zdravstveni sustav, te se u skorašnje vrijeme očekuje upućivanje u javnu raspravu kao i njihovo usvajanje do kraja godine.

Prijedlog unapređenja upravljanja ljudskim resursima u zdravstvu kroz spomenuti Nacionalni program podržali su i dekani medicinskih fakulteta u Zagrebu i Osijeku, Slavko Orešković i Ivica Mihaljević.