Dnevne novosti

Hrvatska u lipnju šesta u EU-u po stopi nezaposlenosti

31.07.2020 07:20 LUXEMBOURG, 30. srpnja 2020. (Hina) - Hrvatska je u lipnju bila šesta među zemljama Europske unije (EU) po stopi nezaposlenosti, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće Eurostata.
U lipnju, kada je većina država članica Unije započela postupno ukidati zaštitne mjere od COVID-19, sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena metodologijom Međunarodne organizacije rada (ILO-a) u EU-u porasla je na 7,1 posto, u odnosu na sedam posto u prethodnom mjesecu, objavio je Eurostat. 

Na godišnjoj razini povećana je za 0,5 postotnih bodova. I u eurozoni je na mjesečnoj razini porasla za 0,1 postotni bod, na 7,8 posto, objavio je statistički ured EU-a. U lipnju prošle godine na tom je području iznosila 7,5 posto.Ukupno je u lipnju bez posla u Europskoj uniji bilo nešto više od 15 milijuna građana, od čega njih 12,7 milijuna u eurozoni. U odnosu na svibanj njihov je broj u Uniji porastao za 381 tisuću, a u eurozoni za 203 tisuće.

Hrvatska u društvu Italije

U Hrvatskoj je pak sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u lipnju iznosila 8,8 posto i bila je za 0,1 postotni bod niža nego u svibnju. Bez posla je, prema Eurostatovim podacima, bila ukupno 161 tisuća građana Hrvatske, čime se njihov broj smanjiio za tri tisuće u odnosu na svibanj. U odnosu na prošlogodišnji lipanj ta je brojka povećana za 43 tisuće. Hrvatska se u izvješću Eurostata svrstala u skupinu šest zemalja EU-a s najvećom stopom nezaposlenosti. Jednaki stopu, od 8,8 posto, imala je koronom teško pogođena Italija.

Nezaposlenost je u lipnju najviša bila u Španjolskoj, sa stopom od 15,6 posto i Latviji, 10,1 posto. Slijedi Cipar, s 9,8-postotnom stopom nezaposlenosti, Litva, s 9,4 posto i Švedska, s 9,3 posto. Najnižu stopu nezaposlenosti u lipnju je imala Češka, 2,6 posto, te Poljska, tri posto. Slijede Njemačka i Malta, po 4,2 posto, te Nizozemska, s 4,3 posto. Eurostat nije raspolagao podacima za Estoniju, Grčku i Mađarsku.

Izrazita nezaposlenost među mladima

Stopa nezaposlenosti među mladima porasla je u lipnju u EU-u na 16,8 posto, sa 16,2 posto u svibnju. U odnosu na prošlogodišnji lipanj poskočila je za 1,9 postotnih bodova. U eurozoni je pak stopa nezaposlenosti građana ispod 25 godina u lipnju iznosila 17 posto i bila viša za 0,5 postotnih bodova u odnosu na svibanj, odnosno za 1,5 postotni bod u odnosu na prošlogodišnji lipanj. Bez posla je u lipnju u EU bilo ukupno 2,9 milijuna mladih, od čega njih 2,4 milijuna u eurozoni. U odnosu na prošlogodišnji lipanj njihov je broj porastao za 264 tisuće u EU-u i za 129 tisuća u eurozoni.

Daleko najveću nezaposlenosti među ima Španjolska gdje ih je bez posla u lipnju bilo više od trećine, čak 40,8 posto. Visokom stopom nezaposlenosti mladih izdvajaju se još i Švedska (28,7 posto), Italija (27,6 posto), Luksemburg (26,7 posto) i Portugal (25,6 posto). Najniže, jednoznamenkaste stope, imale su Njemačka - 5,6 posto, Češka 8,2 posto, te Poljska 9,5 posto. Nezaposlenost mladih u Hrvatskoj u lipnju je stagnirala na mjesečnoj razini u odnosu na prethodni mjesec na 23,7 posto, a na godišnjoj je razini poskočila za 6,8 postotnih bodova.