Dnevne novosti

UN: Države mogu ograničiti prosvjede zbog covida, ali ne smiju to zloupotrebljavati

31.07.2020 07:10 ŽENEVA, 30. srpnja 2020. (Hina/Reuters) - Vlade imaju pravo iz opravdanih razloga ograničiti prosvjede u interesu javnog zdravlja, objavio je UN-ov Odbor za ljudska prava, u vrijeme kada aktivnosti pokreta Black Lives Matter i drugih proturiječe mjerama suzbijanja pandemije koronavirusa.
Taj novi dokument postavlja smjernice za prosvjede u vrijeme pandemije, a od država traži da iznesu neoborive razloge za ograničenja skupova, navodi se. Odbor je time dao pravno tumačenje s obzirom na to da je postojala rupa u međunarodnim propisima prije izbijanja pandemije. Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima koji su potpisale 173 zemlje, među njima Sjedinjene Države i Kina, dopuštao je ograničenja na pravo mirnog okupljanja u slučaju opasnosti po javno zdravlje, a novi dokument zvan "opća opaska" to i potvrđuje. "Zaštita iz javnozdravstvenih razloga može izuzetno dopustiti ograničenja, primjerice u slučaju zarazne bolesti kada je okupljanje opasno", navodi se.

Međutim, autor Christof Heyns izuzetno se trudio naglasiti da se ti razlozi ne bi smjeli koristiti za neopravdano ograničavanje demonstracija."Taj razlog ograničenja ne bi se smio zlorabiti kao izgovor za ušutkavanje prosvjeda i oporbe", rekao je. Po njegovu mišljenju, vlade bi tako mogle ograničiti broj prosvjednika na javnom mjestu i time omogućiti održavanje  fizičkog razmaka.U sažetku stoji da države imaju obvezu "ne zabranjivati, ograničavati, blokirati ili remetiti okupljanja bez opravdanih razloga". Zakonsko tumačenje "postavlja propise ne samo prosvjednicima već i policiji", kaže Heyns.

U pogledu maske kojima prosvjednici kriju svoj identitet kao u slučaju prodemokratskih demonstranata u Hong Kongu, UN-ovo izvješće im daje za pravo i oni i nadalje smiju nositi maske. U tekstu se dalje kaže da se vlade "ne smiju pretjerano" pozivati na javni red, a što je jedno od opravdanja kojima se služe za ograničavanje okupljanja. Na pitanje je li državni propis o nošenju maske tijekom pandemije kršenje ljudskih prava, Heyns je za Reuters odgovorio: "Razumljivo je i prihvatljivo iz zdravstvenih razloga ograničiti vaša prava". No ti komentari o maskama u slučaju covida-19 nisu dio službenog izvješća.UN-ov Odbor za ljudska prava ima 18 članova i nema ovlasti nametnuti propise državama, ali nadzire provedbu po državama članicama i može ih prozivati zbog nepoštivanja.