Dnevne novosti

Parlamentarno istražno povjerenstvo u vezi s tzv. Ibiza skandalom započelo s radom

05.06.2020 07:00 BEČ/BERLIN, 4. lipnja 2020. (Hina) - Godinu dana nakon tzv. Ibiza skandala, koji je doveo do prijevremenog okončanja narodnjačko-slobodarske vlade u Beču, u četvrtak je s radom započelo parlamentarno istražno povjerenstvo koje bi trebalo rasvijetliti pozadinu tog skandala.

„Da je to netko izmislio svi bi rekli: ovo je potpuno apsurdno, to nitko neće vjerovati. Mješavina Pulp Fictiona i TV krimića“, rekao je pred istražnim povjerenstvom Florian Klenk.

Klenk je urednik tjednika Falter koji je zajedno s njemačkim Der Spiegelom i dnevnikom Süddeutsche Zeitung prije nešto više od godinu dana objavio odlomke videa na kojem tadašnji predsjednik Slobodarske stranke Austrije (FPOe) i kasniji vicekancelar Heinz-Christian Strache jednoj navodnoj ruskoj tajkunici nudi političke usluge u zamjenu za financiranje političke kampanje. Klenk, koji je jedan od rijetkih koji je dobio uvid u cjelokupni, nekoliko sati dug video, rekao je kako nije vidljivo da itko od sudionika konzumira drogu a i da je konzumiranje alkohola „bilo umjereno“. „Nitko ne može tvrditi da je bio toliko pijan da nije znao što radi“, rekao je Klenk. On je zbog toga što Strache pristaje na usluge u zamjenu za novac uz istodobno naglašavanje kako „sve mora biti po zakonu“, događaje na videu nazvao „koruptivnim plesom na žici“.

Parlamentarno istražno povjerenstvo bi u sljedećim mjesecima ispitivanjem glavnih sudionika afere trebalo otkriti je li koalicijska vlada između Austrijske narodne stranke (OeVP) i FPOe-a na čelu sa Sebastianom Kurzom, koja se na vlasti nalazila od prosinca 2017. do svibnja 2019. kada se koalicija u jeku Ibiza skandala raspala, bila potkupljiva. Na videu Strache navodnoj nećakinji jednog ruskog tajkuna između ostalog nudi državne natječaje u građevinskom sektoru u zamjenu za financiranje predizborne kampanje koja je na proljeće 2017. u trenutku kada je video snimljen, bila u punom jeku.Ibiza skandal je pokrenuo i nekoliko istraga vezanih uz financiranje političkih stranaka. Video se trenutno nalazi u posjedu Saveznog ureda za borbu protiv kriminala a još uvijek nije poznato tko stoji iza njegove narudžbe i kasnije dostave medijima.