Dnevne novosti

Državnom odvjetniku prijeti smjena zbog propasti slučaja "SP 2006"

13.05.2020 07:05 ZURICH, 12. svibnja 2020. (Hina) - Švicarski državni odvjetnik Michael Lauber suočio se s početkom postupka koji bi mogao dovesti do njegove smjene nakon kritika zbog vođenja sudskog procesa o navodnoj kupovini Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. u Njemačkoj.
Lauber se našao na udaru nakon što je u Švicarskoj zbog zastare okončano suđenje njemačkim nogometnim dužnosnicima optuženim za korupciju u organizaciji Svjetskog nogometnog prvenstva 2006. Bivši predsjednici Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach i Theo Zwanziger, bivši blagajnik DFB-a Horst R. Schmidt, kao i bivši glavni tajnik FIFA-e Urs Linsi optuženi su za 'kupovinu' World Cupa 2006. godine.

Podsjetimo, Njemačka je pri glasovanju pobijedila Južnu Afriku sa 12-11. Istraga je otvorena u jesen 2015. godine, a kazneni postupak najavljen prije više od pola godine. Međutim, na kraju je prekasno došao na sud. Prema švicarskom zakonu, maksimalan period za suđenje o koruptivnim djelima je 15 godina od počinjenja, a s obzirom da se radi o događaju iz 2005. godine, slučaj je koncem travnja ušao u zastaru. Antikorupcijske udruge oštro su optuživale Laubera za vođenje istrage o korupciji koja je završila fijaskom zatraživši da podnese ostavku.

Odbor od 17 zastupnika razmotrit će postoje li opravdani razlozi za sumnju da je Lauber prekršio pravila ili je bio grubo nepažljiv. Mogu ga pozvati na ispitivanje sljedeći tjedan, prije nego što odluče hoće li započeti formalni postupak."Ako odlučimo provesti ovaj postupak, to moramo učiniti ispravno, bez prigovora, kako bismo zaštitili naše institucije", rekla je Andrea Caroni, predsjednica parlamentarnog pravosudnog odbora za Reuters."Glavni odvjetnik i njegov ured imaju ogromnu odgovornost za švicarski sustav kaznenog pravosuđa i naš međunarodni položaj. Ovaj ured i njegova neovisnost vrlo su važni za nacionalni i međunarodni ugled Švicarske kao države vladavine zakona."