Dnevne novosti

Europski sud uvažio poljsku tužbu zbog Gazpromova pristupa plinovodu Opal

11.09.2019 07:25 LUXEMBOURG, 10. rujna 2019. (Hina/dpa) - Opći sud Europske unije ukinuo je u utorak odluku Europske komisije kojom su ruskom Gazpromu omogućene veće isporuke plinovodom Opal kroz Njemačku nauštrb dostave konkurentskim poljskim plinovodima.

Sud je time uvažio tužbu Poljske da veća opskrba Opalom ugrožava sigurnost njene opskrbe. Plinovod Opal prolazi kroz sjevernu Njemačku i spaja plinovod Sjeverni tok 1 sa Češkom. Ruski energentski gigant Gazprom dominantni je opskrbljivač plinom brojnih zemalja srednje i Istočne Europe, a u nekim zemljama kontrolira i kompletno tržište. U Europi se već dugo strahuje da takva situacija dovodi u pitanje njezinu energetsku neovisnost i podupire utjecaj Moskve. U početnoj su fazi europski zakoni o korištenju plinovoda ograničili Gazpromov pristup na oko polovine OPAL-ovih kapaciteta, što je zapravo značilo da se ostatak kapaciteta nije ni koristio.

Njemački regulator, u čijoj je Opal nadležnosti, tražio je da se Gazpromu omogući korištenje većeg udjela u kapacitetu plinovoda i Bruxelles je zahtjev odobrio, uz određene uvjete. Poljska se žalila na tu odluku Općem sudu Europske unije, tvrdeći da „ugrožava sigurnost plinoopskrbe Europske unije, a posebno srednje Europe“.  Suci europskog suda zaključili su da Komisija nije ispitala utjecaj takve odluke na sigurnost poljske opskrbe niti kakve će posljedice imati po poljsku energetsku strategiju bude li se plin - umjesto kroz Poljsku - preusmjeravao u Opal.

Poljska je izrazila zadovoljstvo odlukom Europskog suda a ministar energetike Krzysztof Tchorzewski ustvrdio je da odluka ograničava Gazpromov monopol u Europi. „To je lekcija onima koji misle da mogu poslovati na europskom tržištu energijom ne poštujući njezina pravila“, objavio je Tchorzweski na internetskoj stranici ministarstva. Takvom se odlukom također „smanjuje mogućnost značajne krize prirodnog plina u Ukrajini, koja bi mogla utjecati i na druge zemlje u regiji, uključujući i Poljsku“, napisao je poljski ministar. EK se može žaliti na presudu Europskom sudu pravde u roku od dva mjeseca i deset dana, podsjeća dpa.