Dnevne novosti

Most ponovno u saborsku proceduru uputio prijedlog o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa

09.09.2019 07:20 ZAGREB, 6. rujna 2019. (Hina) - Most nezavisnih lista u petak je ponovno u saborsku proceduru uputio Prijedlog o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa budući da, kako ističu, nedavni događaj u kojem su talijanski ribari uhvaćeni u hrvatskim teritorijalnim vodama govori kako je nužno proglasiti isključivi gospodarski pojas, zaštititi hrvatske resurse, riblji fond i ribare.
Predsjednik Kluba Mosta Nikola Grmoja je rekao da su u saborsku proceduru ponovno uputili prijedlog jer događaj u blizini Dugog otoka govori koliko je važno zaštititi naš teritorij.  "Posve je jasno da talijanski ribari kontinuirano čine prekršaj jer su recidivisti, ovo im je treći put da su uhvaćeni na djelu, u našim teritorijalnim vodama, a plaćaju neku sitnu kaznu. Toliko su bahati da novinarima pokazuju srednji prst, a što je najžalosnije, naša Vlada je pridonijela da nas tako tretiraju. Most se zalaže kontinuirano za zaštitu i proširenje hrvatskih suverenih prava na Jadranu“, istaknuo je. 

Grmoja je rekao kako Most uporno inzistira da se proglasi isključivi gospodarski pojas i traži da Republika Hrvatska proglasi sva suverena prava, na što ima pravo prema Konvenciji UN-a o pravu mora iz 1982., a riječ je o morskom pojasu od 24.000 četvornih kilometara. Podsjetio je kako je preporuka Europske komisije da sve članice proglase takav pojas radi zaštite morskih resursa, što je većina zemalja, i to ne samo na Sredozemlju, i učinila."Nakon ovog incidenta je jasno da moramo provoditi bolju kontrolu svojih teritorijalnih voda, oštrije kažnjavati prijestupnike te proširiti svoja suverena prava na moru, što imamo pravo i prema Konvenciji UN-a o pravu mora i prema preporukama Europske komisije“, istaknuo je Grmoja.

Most podsjeća kako je čak 14 mjeseci čekao saborsku raspravu o isključivome gospodarskom pojasu, od veljače 2018. do travnja 2019., te da je njihov prijedlog stajao u ladici dok nije prikupljen 31 potpis oporbe, što je potaknulo vladajuće da ga napokon stave na dnevni red, no u svibnju ga je Hrvatski sabor odbio.