Dnevne novosti

Utvrđene velike nepravilnosti u zatvoru u kojem je Epstein pronađen mrtav - američki glavni državni odvjetnik Barr

13.08.2019 07:10 NEW YORK, 12. kolovoza 2019. (Hina/AFP), Američki glavni državni odvjetnik William Barr je rekao u ponedjeljak da postoje "velike nepravilnosti" u saveznom zatvoru u kojem je u subotu ujutro pronađen mrtav milijarder Jeffrey Epstein gdje je bio zbog optužbi za trgovinu seksualnim robljem. 
Barr, koji je u subotu najavio pokretanje dviju istraga o toj drami, rekao je na konferenciji u New Orleansu da je "konsterniran i bijesan" zbog propusta u osiguranju saveznog zatvora na Manhattanu, gdje je od početka srpnja bio zatočen Jeffrey Epstein.

"Jamčim vam da će se istraga nastaviti o bilo kojim Epsteinovim sudionicima", dodao je. Nekoliko medija je navelo u nedjelju da je Epstein bio sam u ćeliji, iako bi uvijek u ćeliji trebala biti dva zatvorenika, i da nije poštivana ophodnja svakih 30 minuta.

Milijarder, pronađen ozlijeđen 23. srpnja nakon očitog prvog pokušaja samoubojstva, nije bio pod pojačanim nadzorom nakon 29. srpnja.

Jeffrey Epstein (66) se družio s brojnim poznatim osobama iz politike i jet-seta, pronađen je mrtav u subotu ujutro u jednom od najsigurnijih zatvora na Manhattanu, gdje je čekao proces koji je trebao početi najranije u lipnju 2020. 

Financijaš je imao bliske odnose s bogatim i moćnim ljudima u Sjedinjenim Državama i izvan, uključujući predsjednika Donalda Trumpa i bivšeg predsjednika, mada obojica kažu kako nisu imali veze s Epsteinom već dugo godina te da nikada nisu bili svjedocima nikakvim prijestupima.

Prema sudskim navodima družio se i s britanskim princom Andrewom. Njegova smrt, nešto više od mjesec dana nakon uhićenja zbog trgovine maloljetnicama, izazvala je ogorčenje, posebice među žrtvama koje su razočarane jer mu se neće suditi. Prijetilo mu je do 45 godina zatvora.

Njegova smrt uslijedila je dan nakon što su objavljene stotine stranica sudskih dokumenata u kojima se iznose nove optužbe protiv njega i njegovih bogatih i slavnih prijatelja i poznanika.