Dnevne novosti

Sindikat od Bošnjakovića zatražio rješenja za male plaće i nedostatak radnika u pravosuđu

17.12.2018 07:35 SPISI
ZAGREB, 14. prosinca 2018. (Hina) - Predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske razgovarali su u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem o statusu državnih službenika u pravosuđu te od njega zatražili rješenja za problem malih plaća i nedostatka interesa za rad u pravosudnim tijelima, priopćili su iz sindikata.
U razgovoru s Bošnjakovićem sindikalci su istaknuli problem malih plaća i nedostatka interesa za rad u pravosuđu u dijelovima Hrvatske u kojima na tržištu rada postoji mogućnost zapošljavanja na bolje plaćenim i manje zahtjevnim poslovima. Rezultat toga su svakodnevni problemi u radu, posebice kod popunjavanja upražnjenih radnih mjesta i osiguranja zamjena za službenike na bolovanju, kaže se u priopćenju.

Sindikat navodi kako postoji veliki broj zaposlenika u pravosudnim tijelima odlazi tražeći premještaj na bolje plaćena radna mjesta u pravosudnoj policiji, Ministarstvu unutarnjih poslova i drugim državnim tijelima odnosno jedinicama lokalne i područne samouprave. Ističu i kako će se problem malih plaća produbiti nakon povećanja minimalne plaće od 1. siječnja 2019. godine. "Doći će do kompresije ionako malih plaća u rasponu od 3000 do 4000 kuna, koliko zarađuju službenici sa srednjom stručnom spremom, ovisno o koeficijentu i godinama staža".

Sindikat je od Bošnjakovića zatražio poduzimanje mjera kako bi se stanje promijenilo po uzoru na rješenja koja su poduzeta u drugim resorima i javnim službama, a predlažu i preraspodjelu postojećih proračunskih sredstava Ministarstva pravosuđa.