Dnevne novosti

Sabor: Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH donijeti što širim konsenzusom

13.12.2018 07:15 ZAGREB, 12. prosinca 2018. (Hina) - Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić u srijedu je, na koncu cjelodnevne saborske rasprave o Deklaraciji o položaju hrvatskog naroda u BiH, izrazila nadu da će se ona usvojiti sa što širim konsenzusom. Istome se nada i Božo Ljubić, predsjednik saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske, koji je Deklaraciju predložio.
Nadam se da će podnijeti amandmani biti konstruktivni i da će se Deklaracija moći usvojiti sa što širim konsenzusom, bilo bi dobro da pokažemo što šire jedinsvo o tome što mislimo i što želimo za hrvatski narod u BiH, rekla je Pejčinović Burić. Radi se, naglasila je, o iznimno važnom dokumentu čija se vrijednost ogleda u jasnoj i nedvosmislenoj poruci potpore hrvatskom narodu u BiH, ali i poruci prijateljstva samoj BiH. Nadam se da će Deklaracija biti iskaz potpore svih nas, neovisno o politčkoj i bilo kakvoj drugoj pripadnosti, rekla je ministrica.

Poručili smo Hrvatima u BiH da smo uz njih

Sažimajući cjelodnevnu raspravu, Ljubić (HDZ) konstatira kako je njen najveći dobitak da se ta važna tema, položaj hrvatskog naroda u BiH, stavio u fokus hrvatske političke i svekolike javnosti."Mislim da smo Hrvatima u BiH poslali poruku da je Hrvatska uz njih, da smo osvijetlili značaj BiH, odluka koje se tamo donose, pa i onih koji ih donose", rekao je Ljubić, ističući da su BiH i Hrvatska upućene jedna na drugu, da bi se Hrvatska, čak i da nema Hrvata u BiH, trebala baviti tom državom."Zbog još uvijek nedovršene države, BiH predstavlja još uvijek i određeni razlog za zabrinutost, posebice za njene susjede", ustvrdio je.

Suglasio se s amandamina koji traže da se valorizira uloga HVO. Dobili smo amandamne, uz dobru volju, pristup kojem smo danas svjedočili možemo doći do rješenja koje će biti prihvatljivo za široki konsenzus o Deklaraciji, rekao je, pozivajući da se tome priđe u dobroj vjeri, konstruktivno kako bi Sabor u petak izglasovao Deklaraciju.

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk poručio je kako glavne poruke tog dokumenta trebaju biti poštivanje međunarodnih ugovora i vladavine prava.Neke stvari možemo konstatirati, ne samo u susjednoj državi, način na koji to radimo ne smije odudarati od uobičajenih diplomatskih praksi, moramo staviti naglaska na obveze državnih tijela kako bi se poboljšao položaj Hrvata u BiH, jasno osuditi neke pojave, pobrojao je Bauk. Kod odlučivanja o amandmanima nadam se da će se postići dovoljna razina suglasja da Deklaracija može biti donijeta pristojnim brojem glasova, rekao je taj SDP-ov zastupnik, poručivši da ostaju na raspolaganju za daljnje razgovore.