Dnevne novosti

Nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika u e-savjetovanju

07.12.2018 07:30 SPISI 2
ZAGREB, 6. prosinca 2018. (Hina) - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava uputilo je u e-savjetovanje Nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika, kojim se uvodi novi način ocjenjivanja, kroz sustav platnih razreda i platnih stupnjeva, te ukida dodatak od 0,5 posto po godini radnog staža.

Plaće državnih službenika i namještenika trenutno uređuje pet propisa, što uzrokuje nejednakost plaća za jednako vrijedne poslove iste razine potrebnih kompetencija i stručnosti, dok istodobno radni rezultati i učinci nemaju nikakav utjecaj na visinu plaća, ocjenjuje Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Na nejednakost plaća utječe i sadašnji dodatak od 0,5 posto po godini radnog staža, osobito kada se uspoređuju plaće službenika na istom radnom mjestu s različitom dužinom radnog staža. Stoga u Ministarstvu jedino prihvatljivim rješenjem smatraju donošenje novog zakona koji će urediti jedinstveni sustav plaća po načelu "jednaka plaća za jednak rad i rad jednake vrijednosti" i ukinuti odredbe o plaćama u posebnim zakonima te pripadajuće uredbe. 

Kako bi se ojačala efikasnost, stručnost i motiviranost državnih službenika i namještenika u nacrtu zakona se predlaže razvrstavanje radnih mjesta u platne razrede, na temelju klasifikacije radnih mjesta državnih službenika prema Vladinoj uredbi, te zamjena instituta minulog rada institutom promicanja temeljem ocjene. Planira se bolje vrednovanje rukovodećih i visoko stručnih radnih mjesta (primjerice glavni savjetnik, viši savjetnik-specijalist itd.) te stimulativniji pravni sustav za privlačenje visoko obrazovanih stručnjaka u državnu službu. To pak uključuje bolje vrednovanje radnih mjesta, promicanje u plaći temeljem ocjena i višeg stupnja obrazovanja, kao i nagrađivanje službenika koji tijekom godine postigne iznimne rezultate od značaja za rad državnog tijela.

U Ministarstvu rada i mirovinskog sustava tvrde da ukidanje dodatka od 0,5 posto za svaku navršenu godinu radnog staža neće ići na štetu najboljih službenika i namještenika jer će uvođenjem platnih stupnjeva dinamika promicanja biti brža od automatizma koji je donosio dodatak za staž. Sustav koji se predlaže ujedno omogućuje nazadovanje državnih službenika i namještenika umanjenjem plaće u slučaju loše ocijene rada, kao i prestanak službe. Nacrt prijedloga zakona o plaćama državnih službenika i namještenika bit će u e-savjetovanju do 19. prosinca.