Dnevne novosti

Sabor danas raspravlja o proračunu za iduću godinu

27.11.2018 07:30 VLADA U SABORU

ZAGREB, 26. studenoga 2018. (Hina) - Raspravom o prijedlogu državnoga proračuna za iduću godinu, kojega bi trebao donijeti u idući ponedjeljak, 3. prosinca, Hrvatski sabor u utorak počinje novi radni tjedan u kojemu bi trebao raspraviti i konačni prijedlog Zakona o udomiteljstvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji.

Proračunom za 2019. Vlada predviđa da će ukupni prihodi iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna. Planirani proračunski prihodi temelji se na rastu gospodarske aktivnost i trećem krugu poreznog rasterećenja, rashodovna je strana podređena jačanju fiskalne održivosti, mjerama za poticanje razvoja i adekvatnoj skrbi za sve slojeve stanovništva. 

Na prihodnoj strani proračuna najveći se prihodi očekuju od PDV-a, 51,8 milijardi, od poreza i trošarina 15,7 milijardi kuna, od poreza na dobit 8,8 milijardi kuna. Prihodi od doprinosa iznosili bi 24,1 milijardu kuna ili 0,8 posto manje, zbog planiranog ukidanja doprinosa za zapošljavanje i ozljeda na radu. Prihodi od pomoći, koji uključuju sredstva iz EU fondova, dosegnuli bi 17,5 milijardi kuna. Proračunski su rashodi planirani u iznosu od 140,3 milijardi kuna, 6,9 milijardi kuna više u odnosu na ovogodišnji originalni proračun. 

Ministar financija Zdravko Marić ističe trend konsolidacije javnih financija. 

"PO ESA metodologiji govorimo o manjku proračuna od 0,4 posto BDP-a ili 1,6 milijardi kuna. Rezultati koje imamo zadnjih 2,5 godine daju nam puno pravo i vjerodostojnost i kredibilitet da kažemo da ćemo učiniti sve kako bi taj rezultat bio i bolji", poručio je ministar. Kao i svake godine, za očekivati je da će oporba iznijeti brojne zamjerke na proračun, no ove će godine zanimljivo biti vidjeti i kako će 'proći' zahtjev pozicijskog 'Bandićevog' Kluba da se u proračunu osiguraju sredstva za besplatne udžbenike za osnovnoškolce u cijeloj državi. 

Nakon što proračun raspravi u utorak, Sabor će se o amandmanima izjašnjavati u petak, 30. studenoga, a sam proračun donijeti u ponedjeljak, 3. prosinca. U četvrtak bi, pak, trebao raspraviti Konačan prijedlog zakona o udomiteljstvu, koji je zbog definicije obitelji izazivao nesuglasice u vladajućoj koaliciji. HNS se, naime, protivi rješenju po kojem životni partneri u definiciji udomiteljske obitelji nisu izrijekom navedeni kao zajednica koja ispunjava uvjete da bi udomila dijete.  

Istoga dana Sabor bi se trebao očitovati i o interpelaciji 28 zastupnika Kluba SDP-a o radu Vlade radi nečinjenja u vezi s učestalom zlouporabom ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Sabor će ovaj tjedan raditi vrlo intenzivno, u četiri plenarna dana planira raspraviti 20-ak točaka.