Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti > Izbrana novost
 
        - +   *  

Novosti

23.11.2018

Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK počela u Zagrebu

Izvor: HINA

ZAGREB, 22. studenoga 2018. (Hina) - Međunarodna autorska kreativna konferencija MAKK, koja se u organizaciji stručne službe ZAMP Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatskog društva za autorsko pravo, održava u četvrtak i petak u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti, okupila je brojne kreativce iz svijeta glazbe, filma, medija, književnosti, ali i stručnjake novih tehnologija i digitalnog poslovanja.  

"Drago mi je da je svake godine sve veći interes za MAKK, događaj koji je u prvom redu vezan uz glazbenu industriju, ali se obraća kreativcima u svim područjima kulturnih i kreativnih industrija i pokazuje koliki su vitalitet i snaga kreativaca i kreativnosti", rekla je na konferenciji ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade.

Ministrica Obuljen-Koržinek: U završnoj fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti 

Podsjetila je na sve ono što je Ministarstvo poduzelo u protekloj godini na području povezanom s kulturnim i kreativnim industrijama, među ostalim, upravo je izglasan novi paket  izmjene poreznih propisa. "Na našu inicijativu snižena je stopa PDV-a za isporuke samostalnih umjetnika s 25 na 13 posto, izjednačili smo stopu PDV-a za tiskana i elektronička izdanja knjiga i časopisa, a i četiri puta povećali sredstva za poduzetništvo u kulturi", kazala je ministrica, dodavši da su prvi put uvedene i stipendije za vizualne umjetnike "koji su možda u najtežem položaju, s obzirom na naše tržište".

Iskoraci su napravljeni i u vezi Zakona o audiovizualnoj djelatnosti. "Postavili smo jako dobar model kako se baviti jednom kreativnom industrijom na malom tržištu. Svjesni smo određenih problema i velikih napada na HAVC, na što sam gledala kao na napad na sve nas koji se bavimo kulturnim djelatnostima, no donošenjem tog zakona potvrdili smo da stojimo iza tog sustava i dodatno smo ga ojačali", ustvrdila je. Po njezinim riječima, prepoznati su i trendovi današnjeg vremena, pa su među audiovizualne djelatnosti uključene video igre, "industrija koja u Hrvatskoj brzo raste i ponovno angažira veliki broj različitih kreativaca".

Za iduću godinu je najavila planove koji bi trebali poboljšati status umjetnika, osobito mladih - u završnoj je fazi izrada nacrta zakona o umjetnicima i umjetničkoj djelatnosti, a očekuju se uvođenje još jednog niza mjera podrške i potpore za samostalne umjetnike."Želimo stvoriti okvir koji će biti jednostavniji, poticajniji, koji će posebno prepoznati mlade autore koji danas izlaze na drugačije tržište rada", dodala je. U reviziju ide i Zakon o elektroničkim medijima, također osobito važan za glazbenu i audiovizualnu industriju, jer daje priliku da se čvrsto pozicioniraju kvote za hrvatske sadržaje u medijskom prostoru za glazbu i audiovizualne sadržaje.

Ministarstvo kulture i Vlada čvrsto podupiru i rasprave o reviziji Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu kako bi se, rekla je ministrica, zaštitio punopravni položaj autora i kreativaca i u novoj digitalnoj ekonomiji i kako ne bismo izgubili standarde koje smo postigli u analognom vremenu. Istaknula je i program financiranja projekata razvoja publike. "Moramo se boriti i odgajati novu publiku u svim područjima umjetnosti, svi smo svjesni kakva glazba penetrira u naš javni prostor, moramo svjesno razvijati programe kojima ćemo upoznavati mlade s onim najvrednijim i najkreativnijim što stvarate", poručila je brojnim sudionicima konferencije.

Suradnik Robbieja Willilamsa zvijezda MAKK-a

Kao zvijezda ovogodišnjeg MAKK-a najavljen je Guy Chambers, glazbeni producent i autorski suradnik Robbieja Williamsa s kojim je napravio niz hitova - „Angels“, „Rock DJ“, „Feel“, „Let me entertain you“, „Strong“. Zapažen je i kao suradnik ostalih zvijezda iz glazbene industrije, kao što su Kylie Minogue, Tom Jones, Diana Ross, James Blunt, Mark Ronson, Tina Turner. Chambers je u Zagrebu govorio o svom autorskom radu i podijelio razmišljanja o budućnosti autora i autorstva, na offline i online terenu. Domaća zvijezda prisutna na sceni već pedeset godina, Josipa Lisac, je u razgovoru "Dnevnik jedne karijere“, kojeg je vodio Saša Antić iz grupe TBF, govorila o svom jedinstvenom životnom i umjetničkom putu.

Jedan od govornika, Ian Moss, direktor javnih poslova British Phonographic Industryja, trgovinskog tijela britanske glazbe imao je predavanje “Snaga britanske glazbene industrije u digitalnoj eri”, koje je poslužilo kao uvod u panel diskusiju o novoj EU direktivi o autorskom pravu. Održala se i panel diskusija „Pjesme kao ogledalo vremena“ s gostovanjem Zrinka Tutića, Magnifica i Hrvoja Horvata koji su govorili o značenju pjesama u različitim političkim i kulturnim kontekstima.Diskusija “Hrvatska glazbena i gaming industrija za globalno tržište“, moderatora Luke Tralića Shota (Elemental), ugostit će uspješne kreativce iz IT i gaming industrije, među kojima će o specifičnosti i potencijalima gaming i glazbene industrije, ali i glazbe unutar gaminga govoriti, među ostalim, Damjan Mravunac i Ratko Filipović, dvojac iza kojeg je rad na glazbi i zvuku globalno uspješne igre SCUM domaće tvrtke Gamepires.

Bogati program za drugi dan konferencije

U petak se održava drugi dan konferencije koji je, u organizaciji Hrvatskog društva za autorsko pravo, rezerviran za panel diskusije i predavanja iz područja autorskog prava te aktualnih trendova u digitalnoj sferi intelektualnog vlasništva. Bit će i riječi o blockchain tehnologiji i autorskom pravu, odgovornosti novinara za neimovinsku štetu, organizacijama za kolektivno ostvarivanje prava u tržišnom natjecanju kao i odgovornosti pružatelja internetskih usluga (ISP-ova) za povrede autorskog i srodnih prava. Među ostalim, održat će se  izlaganje „Odgovornost za neimovinsku štetu novinara“ Katarine Matanovac, pravnice specijalizirane za pitanja autorskog prava koja će predstaviti zakonodavnu regulativu o odgovornosti novinara za neimovinsku štetu počinjenu objavom informacije u mediju te sudsku praksu, odnosno materijalno pravna shvaćanja Vrhovnog suda RH, Ustavnog suda RH kao i Suda za zaštitu ljudskih prava u Strasbourgu.

Kristina Delfin Kanceljak će u izlaganju “Organizacije za kolektivno ostvarivanje prava i tržišno natjecanje”prezentirati određenu praksu Suda EU, te razvoj zakonodavstva u tom segmentu. Voditeljica poslijediplomskog studija “Intelektualno vlasništvo”, Romana Matanovac Vučković, održat će izlaganje na kojem će se posebno osvrnuti na članke 13. i 16. Direktive o autorskom pravu na jedinstvenom digitalnom tržištu. Predavanje će prikazati sadašnje stanje u vezi s odredbama ključnim za glazbenu industriju: uvođenje odgovornosti platformi za dijeljenje sadržaja te druge odredbe o naknadama koje pripadaju nositeljima prava u glazbenoj industriji. Bit će riječi o očekivanim reperkusijama određenih odredaba na budućnosti financijskog položaja autora, izvođača, publishera, producenata i drugih dionika u glazbenoj industriji.

Dino Gliha izložit će aktualnu temu “Odgovornost ISP-a za povredu autorskog i srodnih prava”. Odgovornost ISP-eva ispostavila se kao najsporniji i najraspravljaniji dio Prijedloga direktive o autorskim pravima. U predavanju će biti objašnjen koncept safe harbour-a koji ISP-evima daje svojevrsni imunitet odgovornosti za povrede počinjene na njihovim platformama. Zatim će bit prikazan razvoj odgovornosti ISP-eva kroz praksu Suda Europske Unije te će se u konačnici dati osvrt na novi koncept odgovornosti ISP-eva za povredu autorskog i srodnih prava kako je predložen u prvom i drugom nacrtu Prijedlogu direktive o autorskim pravima.

Cjelodnevne aktivnosti zaključit će okrugli stol pod nazivom “Blockchain i autorsko pravo“ na kojem će, pod moderiranjem Igora Glihe, sudjelovati Mladen Vukmir, Tihomir Katulić, Marko Jurić, Zvonko Kostanjčar i Tomo in der Mühlen.

Arhiva

Aktualne novosti

Izvor

HINA

RSS Izvori

2020

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2013

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2012

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2011

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2010

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2009

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite