Dnevne novosti

Srednjoafrički osumnjičeni ratni zločinac, zvan "Rambo" izručen Međunarodnom kaznenom sudu

19.11.2018 07:28 AMSTERDAM, 17. studenoga 2018. (Hina/Reuters) - Nekadašnji ratni vođa Alfred Yekatom, osumnjičen za ubojstva, deportacije i mučenja muslimana u Srednjoafričkoj Republici uhićen je i izručen Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Nizozemskoj, objavio je u subotu sud.

Istražno povjerenstvo Ujedinjenih naroda ustvrdilo je da su kršćanske milicije pod zapovjedništvom Alfreda Yekatome, kojemu je ratno ime bilo "Rambo", počinilo ratne zločine i zločine protiv čovječnosti progoneći muslimansko stanovništvo Srednjoafričke Republike (CAR).ICC je 11. studenoga izdao uhidbeni nalog za Yekatomu kojega optužuje da su pod njegovim zapovjedništvom počinjeni ratni zločini i zločini protiv čovječnosti na zapadu zemlje od prosinca 2013. do kolovoza 2014. 

"Yekatomu su sudu izručile vlasti Srednjoafričke Republike", navodi se. Yekatom je osumnjičen da je zapovijedao nad 3000 članova oružane skupine koja je sustavno napadala muslimansko stanovništvo. Optužnica ga tereti da su pod njegovim zapovjedništvom počinjena ubojstva, okrutno postupanje, deportacije, zatvaranje i mučenja, progon i novačenje djece vojnika mlađe od 15 godina.