Dnevne novosti

Eurozastupnici pozivaju na ubrzanje pregovora o Višegodišnjem financijskom okviru EU-a

14.11.2018 07:15 STRASBOURG, 13. studenoga 2018. (Hina), Europarlamentarci su se u raspravi u utorak o višegodišnjem proračunu EU-a za razdoblje nakon 2020. usprotivili smanjenju sredstava za kohezijsku i poljoprivrednu politiku i upozorili da je potrebno što prije postići dogovor o proračunu. 
Eurozastupnici su u raspravi o Prijedlogu uredbe Vijeća o višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2021.-2027. (VFO) više puta napomenuli da je o tom proračun važno postići dogovor prije europskih izbora u svibnju 2019. kako bi se osiguralo stabilno funkcioniranje Europske unije.

U raspravi na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu zastupnici su podsjetili i na uspješnost Erasmus + projekta i istaknuli važnost ulaganja u inovacije, zapošljavanje mladih i borbu protiv klimatskih promjena"Ne raspravljamo samo o proračunu, već o budućnosti Europe", istaknuo je talijanski eurozastupnik Daniele Viotti (S&D).

Portugalski zastupnik José Manuel Fernandes (EPP) pozvao je Vijeće da se pokrene jer smatra da "ne djeluju, već samo pričaju.""Važno je da postignemo dogovor do travnja sljedeće godine. U najgorem scenariju to se može dogoditi tek 2020. i trebamo to izbjeći", složio se i povjerenik Komisije Günther Oettinger. 

Veći broj zastupnika se u raspravi usprotivila smanjenju sredstava za kohezijsku politiku i poljoprivredu.Hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (EPP) navela je da se "s jedne strane povećavaju se programi konkurentnosti od kojih najveću korist imaju najrazvijenije i najkonkurentnije države članice, a smanjuje se kohezijska politika čak za 11posto i Fond za poljoprivredu i ruralni razvoj čak za 28% u uvjetima kada svi govorimo da sela nestaju i da treba pronaći način da se vrati život u tim krajevima.

"Tijekom rasprave je većina zastupnika navela da je Europskoj uniji potreban ambiciozniji i fleksibilniji proračun, s naglaskom na borbu protiv klimatskih promjena i ulaganje u inovacije i mlade. 

Željana Zovko (EPP) istaknula je da se "dosadašnji Višegodišnji financijski okvir pokazao neučinkovitim i to se najbolje moglo vidjeti u slučaju migrantske krize.

Osim toga, uzimajući u obzir prioritete Unije, a tu mislim, između ostalog, na zapadni Balkan i strategiju proširenja objavljenu početkom godine, očekivalo se da će Komisija u svom prijedlogu povećati sredstva kako bi pomogla državama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama.

"Europski parlament u izvješću predlaže izdvajanje od 1,3 posto bruto nacionalnog dohotka unutar Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. Prijedlog Komisije je 1,1 posto što zastupnici Europskog parlamenta smatraju nedostatnim za ispunjavanje političkih obveza. 

Zastupnici se, međutim, slažu s prijedlogom Komisije po pitanju uvođenja novih vlastitih sredstava preko zajedničke konsolidirane osnovice poreza na dobit, poreza na energiju i pakiranja plastike. Tome žele još dodati digitalni porez i porez na financijske transakcije. Glasovanje o stajalištu Europskog parlamenta o VFO-u za razdoblje od 2021. do 2027. na rasporedu je u srijedu.