Dnevne novosti

Za ribarstvo i akvakulturu novi natječaji vrijedni 274 milijuna kuna

13.11.2018 07:15 ZAGREB, 12. studenoga 2018. (Hina), Iz Ministarstva poljoprivrede u ponedjeljak su izvijestili da je otvoreno pet novih natječaja, namijenjenih sektoru ribarstva i akvakulture, vrijednih 274 milijuna kuna, koji su otvoreni do 15. veljače.
Riječ je o natječajima iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo. Do sada je na prethodnim natječajima za poticanje resursno učinkovitog, inovativnog i konkurentnog ribarstva i akvakulture odobreno gotovo 170 milijuna kuna, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. Tim su sredstvima, kako je rekao, ribari poboljšali uvjete rada na  plovilima, povećali energetsku učinkovitost plovila, zaštitu okoliša podigli na višu razinu, a uzgajivači modernizirali uzgajališta ribe i školjaka.

"Znamo kakve učinke na izvoz i gospodarstvo posljednjih godina ima naša akvakultura, a sredstva Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo omogućila su financiranje inovacija,  uvođenje novih tehnologija u akvakulturi i primjenu znanja o očuvanju resursa. Ovakvim ulaganjima ulažemo u održivo ribarstvo budućnosti i boljitak sektora ribarstva i akvakulture u cjelini“, izjavio je Tolušić.

Tri natječaja za poticanje ribarstva

Potpora na natječaju u okviru mjere "Zaštita zdravlja i sigurnost“ dodjeljuje se za ulaganja u ribarska plovila s ciljem poboljšanja njihovih sigurnosnih, zdravstvenih, higijenskih i radnih uvjeta. Sredstva javne potpore za sufinanciranje na temelju ovoga natječaja iznose ukupno 8,15 milijuna eura, potpora se dodjeljuje po ribarskom plovilu, a najviši iznos koji se može ostvariti po plovilu je 400.000 kuna.

Na natječaju u okviru mjere "Energetska učinkovitost i ublažavanje klimatskih promjena“ potpora se dodjeljuje za ulaganja i aktivnosti u svrhu ublažavanja učinaka klimatskih promjena i poboljšanja energetske učinkovitosti ribarskih plovila.  

Ukupna sredstva potpore na temelju ovog natječaja iznose 2,55 milijuna eura, a najviši iznos koji se može ostvariti po plovilu je 200.000 kuna.Ukupan iznos potpore na natječaju iz mjere "Inovacije" je 3,3 milijuna eura, a najviši iznos potpore po korisniku 100 tisuća eura u protuvrijednosti u kunama.

Potpora se dodjeljuje za aktivnosti uvođenja ili razvoja novih ili značajno unaprjeđenih proizvoda i opreme, postupaka, tehnika te sustava upravljanja i organizacije u ribarstvu, uključujući na razini prerade i stavljanja na tržište proizvoda ribarstva.  

Dva natječaja za poticanje akvakulture

Na natječaju u okviru mjere “Produktivna ulaganja u akvakulturu“ potpora se dodjeljuje za ulaganja u akvakulturu i proizvode akvakulture s ciljem poticanja okolišno održive, resursno učinkovite, inovativne, konkurentne i na znanju utemeljene akvakulture, te obuhvaća sva ulaganja vezana uz izgradnju/modernizaciju i opremanje uzgajališta slatkovodnih i morskih riba te školjkaša.

Ukupan iznos potpore je 15,62 milijuna eura, a najviši iznos potpore koji se može ostvariti po korisniku je 3.000.000 eura u protuvrijednosti u kunama.

Potpore u okviru mjere "Inovacije“ se dodjeljuju za aktivnosti razvoja tehničkih, znanstvenih ili organizacijskih znanja u akvakulturnim uzgajalištima, razvoja ili uvođenja na tržište novih akvakulturnih vrsta s dobrim tržišnim potencijalom, novih ili znatno poboljšanih proizvoda, novih ili poboljšanih postupaka i upravljačkih i organizacijskih sustava te ispitivanja tehničke ili ekonomske izvedivosti inovativnih proizvoda ili postupaka.  

Ukupan iznos potpore na ovom natječaju je 8.000.000 eura, a najviši iznos potpore na po korisniku je 500.000 eura u protuvrijednosti u kunama.