Dnevne novosti

Za izgradnju sustava odvodnje u Moluntu 15,2 milijuna kuna iz Hrvatskih voda

22.10.2018 07:10 ČILIPI, 21. listopada 2018. (Hina), Ugovor vrijedan 15,2 milijuna kuna o izgradnji sustava odvodnje u Moluntu u Konavlima potpisali su u nedjelju popodne u Čilipima generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić,  a realizacijom tog projekta značajno će se podići kvaliteta života u tom turističkom mjestu.
Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako su ulaganja Hrvatskih voda u Konavlima, uz lani potpisani ugovor o sufinanciranju izgradnje kanalizacije na Grudi, ukupno vrijedna oko 30 milijuna kuna.

"Govorimo o gotovo 20 kilometara mreže, većinski kanalizacijskih kolektora, ali i vodoopskrbe. Ovo će omogućiti zaštitu Jadranskog mora i kvalitetniji život u Konavlima, jer više neće biti onečišćenja i ljudi će se moći posvetiti daljnjem razvoju turizma", rekao je Đuroković.

Najavio je da bi projekt u Moluntu trebao biti gotov kroz dvije ili tri godine. Načelnik Općine Konavle Božo Lasić izjavio je kako se Molunat više ne može turistički razvijati bez dobre kanalizacije i ostale infrastrukture.

"Nadam se da je ovaj ugovor početak zamaha u Moluntu jer nam slijedi i izmjena prostornih planova. Ovo je vrlo važna investicija za Konavle koju ne bismo mogli provesti bez Hrvatskih voda", rekao je Lasić.

Naglasio je kako su ugovori za Grudu i Molunat svojevrsna 'točka na i', jer je u posljednjih dvadesetak godina u općini izgrađeno oko 220 kilometara vodovodne i skoro 20 kilometara kanalizacijske mreže.

"Skoro sva konavoska mjesta imaju vodu. Još tri nemaju, a najveći je problem planinsko mjesto Kuna Konavoska, gdje smo ove godine bezuspješno vršili bušenja u potrazi za vodom, ali i to ćemo uskoro riješiti", objasnio je Lasić.

Direktor Konavoskog komunalnog društva Marko Glavić rekao je kako će se u Moluntu graditi preko 4,5 kilometara vodovoda s hidrantskom mrežom, a paralelno i sustav kolektora za prikupljanje otpadnih voda.

"Imali smo ovog ljeta problem u Moluntu s onečišćenjem mora zbog fekalija i nadam se da ćemo s ovim projektom to riješiti", izjavio je Glavić.

Izvođač radova je tvrtka Dubrovnik ceste, a radovi bi trebali početi kroz tri tjedna. Potpisivanje ugovora održano je u sklopu Dana općine Konavle i 26. obljetnice oslobođenja te najjužnije hrvatske općine.

"Proteklih godinu dana možemo ocijeniti intenzivnima s nizom vrijednih investicija. Nastavljamo ono što se radilo proteklih 25 godina. Kontinuitet vlasti donosi sigurnost, ali i obvezu", istaknuo je načelnik Lasić.