Dnevne novosti

Sindikati: Hrvatskoj potrebna pravednija društvena raspodjela

17.10.2018 07:20 ZAGREB, 16. listopada 2018. (Hina) - U povodu Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti, koji se obilježava 17. listopada, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever poručio je kako je Hrvatskoj za oporavak i smanjenje siromaštva nužna nova, pravednija društvena raspodjela, a to znači snažno povećanje svih plaća, uključujući i minimalnu (što će pridonijeti i rastu mirovina), te orijentacija na sigurne poslove veće dodane vrijednosti.

Da bi se stanje počelo mijenjati nabolje, narod na to mora natjerati one najodgovornije - vlast i poslodavce, poručio je Sever u utorak u priopćenju za javnost. Prema privremenim podacima za prošlu godinu, u Hrvatskoj je bilo 19,9 posto siromašnih građana, a u riziku od siromaštva njih 26,1 posto (najčešće starija i samačka kućanstva). Po službenim podacima za 2016. u Hrvatskoj je u riziku od siromaštva bilo 4,9 posto zaposlenih, 12 posto samozaposlenih, 43,6 posto nezaposlenih, 29,3 posto onih koji ne rade i 21,8 posto umirovljenika.Sever podsjeća da prosječna mirovina isplaćena za kolovoz iznosi 2402 kune, a umirovljenika je u kolovozu bilo 1.233.211, dok je prosječna plaća za srpanj iznosila 6206 kuna neto.

Osim toga, tek malo više od 19 posto nezaposlenih prima neki iznos naknade za nezaposlene.Nove promjene u porezu na dohodak vuku Hrvatsku u još veće društvene nejednakosti, ustvrdio je Sever istaknuvši da zadnjih godina iz Hrvatske na rad u inozemstvo ode oko dva posto građana godišnje. To je alarmantan broj stanovnika koji odlaze pretežito zbog malih plaća i nesigurnih oblika rada, upozorio je.

Posebno zabrinjavajućim drži što Hrvatsku sve više napuštaju mladi, visokoobrazovani, pa i cijele obitelji. Mladi se već u završnim dijelovima školovanja u većini izjašnjavaju da će po završetku otići na rad u inozemstvo, jer u Hrvatskoj ne vide budućnost.

U Hrvatskoj je u zadnjem desetljeću došlo do snažnog restrukturiranja poslova, tako da je sve više poslova za niže kvalifikacijske strukture i minimalnu plaću ili tek nešto veću plaću od minimalne (bruto minimalna plaća iznosi 3440 kn). Radnika na minimalcu je oko 40.000, a onih koji primaju minimalnu plaću i plaću do minimalne (jer rade u nepunom radnom vremenu) je oko 76.000, navodi Sever.

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti obilježava se od 1993. godine odlukom Glavne skupštine Ujedinjenih naroda u svrhu promicanja potrebe za smanjivanjem siromaštva u svijetu i solidariziranja s osobama u potrebi.

Iako se od te 1993. godine naovamo svjetsko bogatstvo silno povećalo, blagostanje osjeti sve manji broj ljudi, upozorio je Sever i dodao kako su se u proteklih 15 godina drastično povećale društvene nejednakosti, kako unutar država tako i u cijelim regijama.Četiri od pet dolara novostvorenog bogatstva završava u rukama najbogatijih, ustvrdio je Sever i dodao da je na jedan posto najbogatije svjetske populacije otpalo više od 82 posto imetka stvorenog prošle godine.