Dnevne novosti

Z. Marić: Porezni sustav bez gospodarskog rasta ne može povećati standard

10.10.2018 07:20 KOPRIVNICA, 9. listopada 2018. (Hina), Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je u utorak na konferenciji "Hrvatska kakvu trebamo" kako je jedan od ciljeva porezne reforme učiniti porezni sustav prohodnijim, predvidivim i dosljednim te istaknuo da porezni sustav bez gospodarskog rasta ne može sam osigurati rast standarda.
"Namjera nam je učiniti porezni sustav prohodnijim, predvidivim i dosljednim", rekao je Marić na toj konferenciji održanoj u Koprivnici u organizaciji Večernjeg lista.

"Kamo sreće", dodao je, "da se poreznom reformom mogu riješiti svi problemi u državi, ali nažalost to nije tako, odnosno bez rasta gospodarstava nema ni rasta standarda.

"Marić je istaknuo da Hrvatska nema najvišu stopu PDV-a u Europskoj uniji ni najveće porezno opterećenje. Ponovio je da se porezno rasterećenje građana i gospodarstva provodi treću godinu za redom te će njegovi ukupni efekti iznositi 6,3 milijarde kuna.

"Nije bilo lako još 2016. predložiti porezna rasterećenja u visini 2,3 milijarde kuna", rekao je Marić, dometnuvši da će porezno rasterećenje trećeg kruga iznositi 2,7 milijardi kuna. Član Uprave Podravke Davor Doko predložio smanjenje stope poreza na dohodak s 24 na 14 posto.

Zatražio je neoporezivanje dodatka za prehranu radnika, proširenje neoporezivanja naknade za smještaj preseljenih radnika i snižavanje poreznog opterećenja dodjele dionica zaposlenicima.

Profesor sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Hrvoje Šimović ukazao je uz ostalo na, po njemu, neprihvatljivu činjenicu da država zanemaruje imovinske poreze ili poreze na nekretnine.

Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar kazao je da će Podravka u 2019. godini izdvojiti 30 milijuna kuna za poboljšanje standarda svojih radnika, odnosno da je postignut dogovor sa sindikatima o izmjenama kolektivnog ugovora.