Dnevne novosti

Sabor u srijedu o Pomorskom zakoniku

03.10.2018 07:40 BROD

ZAGREB, 2. listopada 2018. (Hina), Hrvatski sabor u srijedu će ovotjedno zasjedanje započeti raspravom o Prijedlogu izmjena Pomorskog zakonika kojima se želi ojačati konkurentnost hrvatskog brodarstva i osnažiti položaj pomoraca na domaćem i stranom tržištu.

Predloženim zakonom smanjit će se administrativne barijere i otvoriti put potpunoj digitalizaciji u pomorskom sektoru, a predviđa i uvođenje poreza po tonaži za jahte čime će hrvatski upisnik postati atraktivan za upis stranih polovila i njihov dulji boravak u Hrvatskoj kao i za korištenje stalnog veza u marinama.

Prijedlogom zakona također se osnažuju rješenja vezana za sprječavanje onečišćenja s pomorskih objekata kao i spremnost za reagiranja u slučaju iznenadnih onečišćenja mora.

Na dnevnom redu je i konačni prijedlog zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje sa zakonodavstvom EU-a, kao i dva zakonska prijedloga iz energetskog sektora, o biogorivima za prijevoz i energetskoj učinkovitosti.