Dnevne novosti

Puh (HNS): Plan gospodarenja otpadom napravljen je 'zbrda-zdola'

01.12.2016 07:20 ZAGREB, 30. studenoga 2016. (Hina), Saborska zastupnica HNS-a Marija Puh u srijedu je za Plan gospodarenja otpadom rekla kako je napravljen "zbrda-zdola", da su njime zadani ciljevi koje je do 2022. nemoguće ostvariti, na što ju je 'mostovac' Nikola Grmoja podsjetio kako je Plan još uvijek u javnoj raspravi, najavivši da će svi konstruktivni prijedlozi biti prihvaćeni.
"Plan gospodarenja otpadom do 2022. jedan je od strateških dokumenata vezanih za zbrinjavanje otpada i šokantno je da je taj program izrađen 'zbrda-zdola'. Nedostaju podaci koji su u samom Zakonu o gospodarenju otpadom navedeni da bi morali biti sadržani u Planu gospodarenje otpadom", poručila je Puh nakon stanke, koju je po toj temi zatražila u Saboru u ime kluba HNS/HSU-a.

Puh: Apsurdno je da su Planom zadani ciljevi koji nisu propisani u EU  

U Planu, kaže, nisu navedene konkretne brojke ni kapaciteti koji trenutno postoje u RH, što treba poboljšati i popraviti. Apsurdnim smatra da su u Planu zadani ciljevi koji nisu propisani u EU. "Zadali smo si da ćemo 60 posto otpada reciklirati, a EU direktive navode da se reciklira do 50 posto. Zašto si zadajemo veće zadaće nego što su potrebne, jer ako ne izvršimo ono što smo si zadali, morat ćemo plaćati penale", upozorila je Puh. 

Zabrinjava ju, dodaje, i opasni otpad. "To nije velika količina otpada jer Hrvatska ima svega tri posto opasnog otpada u svom ukupnom otpadu. To je 35 do 40 tisuća tona na godišnjoj razini i mi iz proračuna plaćamo oko 800 milijuna kuna za njegovo zbrinjavanje, a u pravilu ga izvozimo. Trebalo bi poraditi na rješenju kako zbrinuti taj otpad, koji ne bi bio toliko skup", navela je HNS-ova zastupnica. Planu gospodarenja otpadom zamjera i da spominje kompostane kojih Hrvatska nema dovoljno, a zadan je rok za njihovu izgradnju do 2020. iako još ne postoje ni lokacije gdje bi se one gradile.

Grmoja: SDP nije bio kadra Plan donijeti na vrijeme 

Nikola Grmoja (Most) napomenuo je kako je Plan gospodarenja otpadom još uvijek u javnoj raspravi, istaknuvši da će svi konstruktivni prijedlozi biti uvaženi. "SDP nije bio kadra Plan donijeti na vrijeme, a Plan kojeg namjerava donijeti ova Vlada, pod vodstvom ministra Dobrovića, je plan koji uvažava cirkularnu ekonomiju, ne pogoduje otpadnoj mafiji i velikim centrima za gospodarenje otpadom. Činjenica je da bi onim što je namjeravao donijeti ministar Zmajlović naši građani plaćali više gospodarenje otpadom", poručio je Grmoja. 

Govoreći o kompostanama kazao je kako je gospodarenje biootpadom temelj gospodarenja otpadom. "Oni koji napadaju kompostane obično su zagovornici velikih centara, a to je upravo otpadna mafija", naglasio je Grmoja. "Zašto bi mi sebi postavili minimum, valjda nam je interes da postavljamo više ciljeve, posebno ako idu u korist građana. A da idemo u korist zagovornicima velikih centara u kojima bi se spaljivao otpad... ja nisam za tu opciju", rekao je.