Dnevne novosti

Kuščević obišao radove na energetskoj obnovi Kaznionice u Lepoglavi

12.10.2016 07:20 LEPOGLAVA, 11. listopada 2016. (Hina), Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević obišao je u utorak radove na energetskoj obnovi kompleksa zgrada Kaznionice u Lepoglavi, kao drugi od tri velika projekta energetske obnove javnih zgrada na području Varaždinske županije vrijedan 42 milijuna kuna, od kojega se očekuju uštede na godišnjoj razini od 2 milijuna kuna.
Nakon obilaska radova, tehnički ministar je naglasio da se ovim projektom pomažu životni uvjeti u Kaznionici, podiže građevinski sektor, a ispunjavaju se i obveze preuzete ulaskom u Europsku uniju o energetskoj učinkovitosti i smanjenju emitiranja CO2.  Pozvao je sve gradonačelnike i načelnike te ravnatelje javnih ustanova da prate natječaje njegova ministarstva te najavio da, čim se formira nova vlada, kreće program za energetsku obnovu javnih zgrada, gdje je na raspolaganju oko 311 milijuna eura iz europskog programa energetske učinkovitosti. 

Direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Goran Bradić rekao je kako je uprava Kaznionice prepoznala program energetske učinkovitosti i energetske obnove, a same radove nazvao je dobrim primjerom za ostale upravitelje javnih ustanova. Podsjetio je da je Ministarstvo donijelo novi program koji će se usvojiti po formiranju vlade, na koji će javne ustanove moći ponovo aplicirati za ovakve projekte.

Osim Kaznionice Lepoglava, dodao je, iz istog programa obnavlja se i objekt zatvorske bolnice u Zagrebu, pri čemu je u ovoj godini iz spomenutog programa potpisano sedam ugovora u vrijednosti 413 milijuna kuna. Bradić je najavio raspisivanje još dva natječaja do kraja godine za energetsku obnovu, a kao najveći projekt u Varaždinskoj županiji naveo je Opću bolnicu Varaždin gdje je vrijednost radova, koji bi trebali uskoro započeti, 85 milijuna kuna, dok je obnova Sveučilišta Sjever vrijedna 29 milijuna kuna. 

Pomoćnik upravitelja lepoglavske Kaznionice Ivica Marković rekao je da će učinci obnove biti višestruki, od uštede energenata kao one najznačajnije, do poboljšanja uvjeta boravka zaposlenika i zatvorenika. U Kaznionici Lepoglava smješteno je oko 500 zatvorenika te 410 zaposlenika. Troškovi energenata predstavljaju značajnu stavku u ukupnim troškovima, gdje se samo na grijanje u sezoni troši i do 400 tisuća kuna mjesečno.

Što se tiče sigurnosti u Kaznionici za vrijeme trajanja radova, Marković je naglasio kako su predviđeni svi modeli, načini i procedure koji se zahtijevaju u ovakvim situacijama. Inače, obnova predviđa radove zamjene pokrova, izolaciju krovova, postavljenje termoizolacijske fasade, zamjenu kompletne stolarije i rasvjete novom LED rasvjetom, dok bi se umjesto plina za grijanje koristila drvena sječka. Završetak radova najavljen je za kraj travnja iduće godine, dok bi kotlovnica mogla biti u funkciji do kraja studenoga ove godine.