Mapa portala English O nama > Podrška korisnicima   01 5999 918
Traži po     > Po zbirkama  Pomoć prilikom traženja  
EDUS-INFO > Dnevni EDUS-INFO > Novosti > Izbrana novost
 
        - +   *  

Novosti

12.10.2016

Svjetska zdravstvena organizacija poziva na veće poreze na zaslađena pića

Izvor: HINA

ŽENEVA, 11. listopada 2016. (Hina/Reuters), Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u utorak vlade da povećaju poreze na zaslađena pića kako bi se borile protiv globalne pretilosti i epidemije dijabetesa.

Ukoliko se cijene zaslađenih napitaka dodatnim porezima povećaju 20 posto proporcionalno će pasti njihova potrošnja, navodi se u izvješću "Porezna politika za prehranu i prevenciju neprenosivih bolesti".Pretilost se više nego udvostručila od 1980. do 2014.  i 11 posto muškaraca i 15 posto žena klasificirano je kao pretilo što je više od 500 milijuna ljudi u svijetu, kaže WHO.

Procjenjuje se da je  42 milijuna djece mlađe od pet godina u 2015. pretilo, prema ravnatelju odjela WHO-a za prehranu i zdravlje Francescu Brancu. To predstavlja porast od oko 11 milijuna u proteklih 15 godina.U dodatku na to oko 422 milijuna odraslih u svijetu pati od dijabetesa. Prema WHO-u sve je više dokaza da porezi i subvencije utječu na kupovne navike potrošača te bi se to moglo iskoristiti da se ograniči konzumacija zaslađenih napitaka i bori protiv pretilosti i dijabetesa.

"Sada možemo reći da postoji dovoljno dokaza i potičemo zemlje da provedu učinkovite porezne reforme", kazao je koordinator u odjelu WHO-a za neprenosive bolesti i unaprjeđenje zdravlja Temo Waqanivalu.SAD ima najvišu stopu pretilosti u stanovništvu, a Kina ima slične ukupne brojeve među muškarcima i ženama, kaže Branca.

Zaslađeni napitci popularni su u latinskoj Americi i stanovništvo Čilea i Meksika pripada najvećim potrošačima. Prema preporukama WHO-a iz ožujka 2015. odrasli i djeca iz obje Amerike i Zapadne Europe te Bliskog istoka moraju prepoloviti unos šećera kako bi smanjili rizik pretilosti i uništavanja zubne cakline

.To znači da bi ljudi trebali smanjiti unos šećera na manje od deset posto u ukupnom unosu izvora energije u prehrani ili na 50 grama raznih šećera za odrasle dnevno.  WHO kaže da je pet posto još bolji cilj.

Arhiva

Aktualne novosti

Izvor

HINA

RSS Izvori

2019

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2018

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2017

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2016

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2015

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2014

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2013

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2012

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2011

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2010

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

2009

Prosinac

Studeni

Listopad

Rujan

Kolovoz

Srpanj

Lipanj

Svibanj

Travanj

Ožujak

Veljača

Siječanj

 
Postavi za početnu stranicu Spremi stranicu u favorite